latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:19 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Дрвар: Спорна скупштинска већина - није усвојен буџет

Од децембра прошле године, у Општинском вијећу Дрвара формирана је нова скупштинска већина, коју чини девет одборника - СНС, ДНС, Социјалистичка партија, ПДП, и ХДЗ 90.

Одборници СНСД-а и један одборник ХДЗ БиХ не признају нову већину и тврде да је нелегално формирана.

Све то резултирало је неусвајањем буџета за ову годину, а није усвојена ни одлука о привременом финансирању.

Због неусвајања буџета за 2020. годину, буџетским корисницима у Дрвару нису исплаћене плате, а општина не може да измирује ни текуће обавезе.

Руководство општине није дало Нацрт буџета на увид садашњој скупштинској већини, јер сматра да је већина – нелегална.

Свему је кумовала посљедња сједница Општинског вијећа одржана у децембру 2019.године.

- По Пословнику сједница почиње утврђивањем кворума. Кворум је девет, а њих је тад било осам - каже Вања Крнета, предсједник клуба одборника СНСД-а у Општинском вијећу Дрвар.

- Сједница вијећа је сасвим легално заказана и на њој је девет одборника гласало за смјену предсјендика тадашњег вијећа, именовање новог предсједника и замјеника вијећа - истиче Јасна Пећанац, предсједница Општинског вијећа у Дрвару испред СП.

Да је нова скупштинска већина у Дрвару легална, тврде и одборници из ПДП-а и СНС-а. Додају, спремни су на сарадњу.

- Није спор у броју одборника с једне или друге стране, спорно је то што ми имамо сад девет одборника и послушаћемо их у сваком сегменту који одговара Дрвару - наводи Милан Балабан, одборник у Вијећу општине Дрвар (ПДП).

Одборници који тврде да легално представљају нову скупштинску већину траже достављање Нацрта буџета за 2020. годину и одлуку о привременом финансирању.

- Али наравно не једно без другога јер желимо дс се што прије усвоји буџет. То начелница која је из СНСД-а и одборници СНСД-а покушавају оспоравати - рекао је Мирослав Јаглица, предсјендик Општинског одбора СНС-а Дрвар.

Начелница општине каже - Нацрт буџета је направљен али не жели да га да на увид Општинском вијећу које сматра нелегалним. Затражила је да се о свему изјасне стручне службе Општинског вијећа и инспекција.

- Уложила сам приговор надлежној управној инспекцији да добијем њихово мишљење о томе да ли је сједница која је одржана легална или нелегална - каже Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

У дрварском СНСД-у наводе да ће сачекати коначну ријеч званичних институција.

Уколико сарадња са начелницом не буде успостављена, из нове скупштинске већине најављују да ће затражити и њен опозив.