latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:38 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Регион у смогу - у Бањалуци нема прекорачења штетних честица

Грађани широм западног Балкана ових дана тешко дишу. Проблема са смогом највише има у Сарајеву, а све више је и жалби Бањалучана.

У појединим дијеловима Сарајева ваздух је означен као опасан. Убједљиво је најалармантније на подручју од Ченгић Виле и Отоке према Илиџи.

Због загађења, могуће су озбиљне посљедице за све. Најугроженије категорије становништва, труднице, дјеца, као и особе с хроничним проблемима, морале би остати у затвореном.

Из кантоналног МУП-а кажу да из саобраћаја искључују возила чији мотори имају норму Еуро 3 и мању. Међутим, искључено је тек једно возило.

На проблеме са смогом жале се и Бањалучани.

У односу на јучерашњи дан, вечерас је у Бањалуци ситуација знатно повољнија. Магле нема а видљивост је добра, и у односу на претходно вече лакше се дише.

Градоначелник је и данас поновио да, упркос субјективном осјећају грађана, резултати мјерења не показују онечишћење ваздуха.

Иако одређени сајтови показују висок ниво загађења, градоначелник каже да ти подаци нису релевантни. На квалитет ваздуха упозоравају и у Загребу, и Београду, гдје је, због овога сазван хитан састанак у Влади Србије.

Након великог јавног притиска, Влада Србије коначно је на дневни ред ставила онечишћење ваздуха. Уз предсједницу Владе и министре састанку су присуствовали и представници свих надлежних институција.

Огласио се Горан Триван, министар заштите животне средине Србије: "Договорено је да се предузму краткорочне мјере поводом загађења ваздуха у градовима широм Србије. Могуће је да предузмемо активности сличне онима које су на снази у Сарајеву и Сјеверној Македонији. Још није било ријечи о конкретним мјерама, али је формирана група која ће предлагати рјешења. У наредним данима надлежне институције грађанима ће дати упутства како да се понашају током загађења".

Ситуација је алармантна у централној Србији у Ваљеву и Косјерићу.

Према Агенцији за заштиту животне средине ваздух је "јако загађен" и у Београду, Ужицу, Нишу, Бору, Панчеву, Смедереву, Беочину.

- Кад сам јутрос позвао Ану Брнабић, питао сам је јел ти жив министар задужен за животну средину - рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

У односу на Београд, ситуација је претходних дана била знатно лошија у Сарајеву које је и данас најзагађенији град.

И даље је на снази епизода "узбуна". Власницима аутомобила са дизел моторима категорије ниже од Еуро 3 забрањено је коришћење четвороточкаша.

Грађанима је препоручено да не излазе из домова, или да носе заштитне маске.

- Заштиту могу представљати и шал, марамица, који се стављају на уста и штите грађане од честица које су веће од ПМ 10 - наглашава пулмолог Теуфик Хаџиосмановић.

У односу на претходне дане у Бањалуци данас ваздух нешто лакши. Иако сајт "Purple air" поново показује високо загађење, градоначелник највећег града Српске каже – та мјерења нису релевантна.

Мјерење квалитета ваздуха за Градску управу ради Институт за грађевинарство. Прати се неколико параметара, резултати нису онлајн, али градоначелник каже – нису ни забрињавајући.

- Од новембра, који је интересантан, преко децембра до данас, ми осим чађи и лебдећих честица ни код једног другог параметра, осим кроз НО2, ни у једном дану, ни у једном сату, нисмо имали прекорачења - наводи градоначелник Игор Радојичић.

Упркос томе и градоначелник признаје да може доћи до онечишћења када се смог спусти на град.

Иако тврди да је ситуација далеко од алармантне, дао је налог за израду нових смјерница за акциони план.

Идеја је да се ради на смањењу коришћења аутомобила, провјери квалтиета горива и мотора и енергетској ефикасности објеката.