latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:32 ⇒ 16/01/2020 | 08:11 | Аутор: РТРС

У Бијељини молебан подршке СПЦ у Црној Гори (ФОТО)

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини, одржан је молебан за спас српских православних светиња у Црној Гори.

Молебану, који је служио владика зворничко-тузлански Фотије, присуствовао је велики број вјерника, који су, потом, и у литији улицама града, подржали Србе у Црној Гори.

Бијељинци су се окупили уз вјерни народ Црне Горе. Молитвом исказују заједништво и подршку опстанку Срба и Српске православне цркве на том простору.

Поручују да не смије бити подјела међу Србима, нити Срби смију пристајати на то.

- Не постоје црногорски Срби, босански Срби, косовски Срби, ми смо један народ - истиче Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Града Бијељина.

Бијељина - молебан (Фото: СРНА)

Богомоље су посљедњи бедем одбране српског идентитета народа у Црној Гори, што показује и масовност протеста.

- Васељенске скупштине, налик оним Његошевим, са Ловћена, из времена Владике Данила које је описао у Горском вијенцу сливају се не само богомољама, него и улицама, трговима црногорских градова и то је чудо – шта се тамо десило. Народ је дошао до спознаје да је нападнуто само срце његово - каже Драго Мирковић.

Српски народ и Српска православна црква у Црној Гори угрожени су због новог Закона о слободи вјероисповијести који омогућава одузимање светиња.

Јединство нам је данас најпотребније, поручио је епископ зворничко-тузлански Фотије.

- По томе закону треба да се одузму сви објекти старији од 1918. године у Црној Гори, да постану власништво државе Црне Горе, а стварали су то наши људи који су прије сто и више година осјећали себе само и искључиво Србима - додаје епископ Фотије.

Српски народ се кроз историју суочавао са многим искушењима, али их је увијек уз Божију помоћ и превазилазио и побјеђивао све невоље, истакнуто је у Саборном храму у Бијељини, уз молитве за вјернике Српске православне цркве у Црној Гори и на Космету.