latinica  ћирилица
15/01/2020 |  15:17 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Приједор: Иницијатива за смјену предсједника Скупштине

Одборници скупштинске већине у Приједору поднијели су иницијативу за смјену предсједника Скупштине, Ајдина Мешића. Као разлог навели су отежану сарадњу између предсједника Скупштине и скупштинске већине.

Због отежане сарадње успорене су активности и обавезе Скупштине – наводи се у образложењу које је подржало 16 одборника приједорске Скупштине.

Актуелни предсједник члан је СДА која више није дио скупштинске већине.

У демократским парламентима предсједник скупштине мора да буде дио већине, каже предсједник Градског одбора СНСД-а, Далибор Павловић.

- Вјерујемо да се они нису ни одмакли из загрљаја ДНС-а и да су све вријеме покушавали да буду и са нама и са њима а то једноставно није могуће - рекао је Павловић.

Истог су мишљења и у ПДП-у. Сматрају да је сарадња нарушена на посљедњим засједањима.

- На посљедња два скупштинска засједања СДА није дјеловала у складу са договором са скуптинском већином из њима знаних разлога. Изгледа да је дошло до промјене политичког курса - истакао је Далибор Грабеж, предсједник ГО ПДП Приједор.

Осим СНСД-а и ПДП-а, иницијативу су подржали Самостални клуб одборника, један самостални одборник и један одборник СДС-а.

Иако је изван скупштинске већине, СДС-ов представник у локалном парламенту, Раденко Стијепић, сматра да демократска начела треба поштовати.

Каже да је нормално да предсједник Скупштине буде из скупштинске већине да би скупштина могла нормално да ради и да не би дошло до блокаде.

Актуелни предсједник Скупштине, Ајдин Мешић у свом десетомјесечном мандату каже да је имао коректну сарадњу са свим одборницима.

- Држали смо се пословника, држали смо се Статута колико год је то било могуће, покушавали уважавати једни друге - наглашава Мешић.

На наредној сједници слиједи гласање о разрјешењу, након чега би требало да буде познато ко ће предсједавати приједорском Скупштином.