latinica  ћирилица
13/01/2020 |  19:15 ⇒ 14/01/2020 | 00:01 | Аутор: РТРС

Република Српска остаје војно неутрална (ФОТО)

Република Српска остаје војно неутрална. То је кључна порука са овогодишњег Божићног пријема који је организовала Команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ. Догађај у касарни Козара био је прилика и да домаћини, заједно са српским чланом Предсједништва Милорадом Додиком, пошаљу поруку да Срби у БиХ желе мир, али и пуну равноправност у заједничким институцијама.

Постројавањем припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука и уз тактове "Марша на Дрину", тако је у касарни Козара дочекан српски члан Предсједништва БиХ.

А у Клубу Војске Републике Српске на свечаном пријему добродошлицу су му пожељели и домаћини. Након годину дана, кабинет замјеника министра одбране БиХ из реда српског народа коначно је у функцији.

- Ми не треба да себе штитимо на уштрб других, него треба да себе штитимо на уштрб онога што је евентуално пропуштено, а то је да су наши кадрови били индолентни на одређене ствари у Министарству одбране - изјавио је замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Српски представници у врху Оружаних снага кажу – војник у тој структури далеко је потплаћенији од војника у Србији или Хрватској. Могуће повећање плата, уз жеље за миран радни вијек војницима, најавио је српски члан Предсједништва, који је поновио да је Народна скупштина Републике Српске једино мјесто за доношење кључних одлука за српски народ.

- Наравно, то је условљено укупним односима и позицијом у БиХ, прије свега буџетским оквирима, а знамо да су буџети готово на свим нивоима пренапрегнути и да у том погледу јесте да постоји мала могућност, али ћемо настојати да нађемо нешто у оквиру прерасподјеле већ постојећих средстава која се издвајају за Оружане снаге - изјавио је Додик.

Трпезу је благословио епископ бихаћко-петровачки Сергије који је и домаћинима и гостима зажелио мир.

- Као што је Господ дошао на овај свијет и донио мир, тако и ми исто желимо мир свијету, али и мир и добру вољу међу људима, да би били достојанствени онога ко је донио тај мир - поручио је епископ бихаћко-петровачки Сергије.

Епископ Сергије служио је и свету архијерејску литургију у Цркви Светих новомученика јасеновачких. Уз српског члана Предсједништва БиХ Божићном пријему присуствовала је и делегација Народне скупштине, Владе Републике Српске и организација проистеклих из протеклог рата.

Трећи пјешадијски Република Српска пук (фото:атвбл)