latinica  ћирилица
10/01/2020 |  20:39 ⇒ 11/01/2020 | 09:24 | Аутор: sputniknews.com

Пред Републиком Српском деценија јединства са Србијом (ВИДЕО)

Ако је Србима ишта јасно од онога што се догодило у посљедње двије деценије, то је да би овај вијек требало да обиљеже интеграције на просторима гдје живимо и наша одбрана гдје год живимо, а у наредној деценији Република Српска ће бити - ако не независна, онда у јачем јединству са Србијом, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, одговарајући на питање који су најважнији задаци српског народа у наредној деценији и цијелом 21. вијеку.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

- Та интеграција подразумијева да ћемо у овом вијеку веома отворено захтијевати да Република Српска и Србија буду један државни облик и да не би требало да се снебивамо да то говоримо. Ми, који смо данас на функцијама, морамо да оставимо, као власништво будућим генерацијама управо тај циљ. Јер, разумјели смо и схватили да без слободе, без државе, нема ни живота на овим просторима - каже Додик.

Пред Србима вијек одбране и деценија јединства

Примјерима положаја Срба у Хрватској, Федерацији БиХ, Словенији, у којој Срби не могу да добију ни статус националне мањине, али и посљедња дешавања у Црној Гори, српски члан Предсједништва БиХ користи како би илустровао своју тезу да српски народ не може да оствари слободу без државе:

- Наши претходници су, у прошлости, можда морали да о томе ћуте. Ми не морамо. Сматрамо, дакле, да нам је учињена неправда, да смо страдалнички народ и да тај народ има право на своју слободу, а та слобода изражава и потребу, и одлуку гдје ће ко да живи и како ће да живи.

Додик каже да Републику Српску за десет година види, ако не као самосталну државу, онда свакако што ближе државном јединству са Србијом:

- Видим је и економски ојачану, са јасним политикама и ставовима. Видим је без интервенционизма међународне заједнице или покушаја интервенционизма. Тога данас има све мање. Видим је као земљу која ће бити понос људима који овде живе. Република Српска има ресурсе и не бјежимо од тога да имамо шансу. Наша немогућност да Српску изградимо бољом него што је данас лежала је у спречавању међународног фактора да се она развија.

Додик подсјећа да Срби нису имали слободан оквир за развој државе, као неки други:

- Ево један примјер - ми немамо слободан приступ финансијским тржиштима у Европи. На сву срећу за нас Србе, финансијско тржиште у Европи није једино које нам стоји на располагању. Данас је Исток тај коме треба да се окренемо и без икаквих оклијевања са њима покушамо да изградимо пројекте који ће изградити бољу и срећнију Републику Српску.