latinica  ћирилица
10/01/2020 |  19:54 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

Француски сенатор о Дану Републике: Прослава постојања једног народа

Пријатељство између српског и француског народа већ дуго постоји, а посјета парламентараца Француске показује да га треба ојачати размјеном искустава и студената каква постоји са појединим градовима Србије.

Ово је изјавио Себастијан Моран, сенатор Француске, који је са делегацијом тамошњих парламентараца боравио у Бањалуци. Он је истакао да је присуствовао јучерањем дефилеу поводом Дана Републике и да не види зашто би прослава постојања једног народа могла да буде проблем.

Прослава 9. јануара у Српској доказ је патриотизма, не пријатња другим народима у Босни и Херцеговини, изјавио је Моран на конференцији за новинаре.

- Оно што сам видио јуче јесте једно позитивно славље. То славље је доказ патриотизма и једне велике љубави према свом народу и према својој држави. То славље само показује постојање српског народа у БиХ и нисам видио негативне стране тога - рекао је Моран.

Као проблем у БиХ, али и осталим земљама Европе, Моран је истакао повратак џихадиста са страних ратишта.

- Мислим да би требало забранити повратак људима који су се уопште борили против европске културе генерлано. Мислим да је апсурд што се даје новац, прво Турској, па Босни и Херцеговини за дочек и збрињавање миграната међу којима је велики број џихадиста - истиче Моран.

Моран је, са делегацијом француских парламентараца боравио у неколико локалних заједница на Космету и у Бањалуци, гдје је разговарао са предсједником Народне скупштине Републике Српске, Недељком Чубриловићем и српским чланом Предсједништва Босне и Херцеговине, Милорадом Додиком.