latinica  ћирилица
10/01/2020 |  16:35 ⇒ 16:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Питали Американце да покажу Иран на карти свијета, неки га смјестили у Србију (ФОТО)

Према анкети коју је урадило скоро 2.000 америчких испитаника, само 28 одсто њих је успјело да тачно покаже гдје се налази Иран на необиљеженој мапи свијета.
Анкета - Фото: илустрација
АнкетаФото: илустрација

Када се испитаницима приближио Блиски исток на карти, то им је мало олакшало задатак, али још увијек мање од трећине њих знало је да покаже земљу о којој већ данима брује готово сви амерички медији.

Џоана Пијаћенца, аналитичарка из компаније Morning Consult, објавила је резултате анкете на Твитеру, уз мапу која показује тачке с одговорима људи. Неки испитаници смјестили су Иран чак и у Србију, док је било и оних који мисле да је у Русији или пак – у САД-у.

Резултати анкете изазвали су бројне реакције на друштвеним мрежама, па су неки коменатарисали да су “Американци послије 17 година рата ваљда научили да разликују Ирак од Ирана“, али и питали се како је ико могао да Иран смјести у Италију кад сви знају да је то “проклета чизма“.

Анкета је настала по узору на сличну из 2017. за Сјеверну Кореју, а резултати су и тад били поражавајући, преноси Индекс.