latinica  ћирилица
10/01/2020 |  15:51 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Додик на божићном пријему: Бројимо успјехе и веселимо се напретку (ФОТО)

У сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву одржан је божићни пријем српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика.

Обраћајући се присутнима, Додик је рекао да би увијек требало да се присјетимо хришћанских порука о миру и толеранцији, без обзира на вјеру и нацију.

- Ми у БиХ пролазимо тешко и турбулентно вријеме. Било је периода сукоба и страдања. Морамо након тих сукоба, без обзира колико били тешки, да наставимо да живимо једни поред других. Умјесто жртава - да бројимо успјехе, пројекте, и да се веселимо сваком напретку, сваком новом дјетету које дође на свијет и да имамо гаранцију за стабилан и миран живот - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је политика Републике Српске - политика мира и стабилизације.

- Не игноришемо чињенице, поштујемо међународно право, а то је да је БиХ саставњена од два ентитета и три констутитивна народа. Потреба за уважавањем је темељ БиХ - истакао је Додик.

Додик је рекао да европски пут БиХ није упитан.

- Европа јесте они што БиХ жели, али исто тако желимо да будемо више уважени од стране те исте Европе. Не можемо чекати превише, без обзира на компликоване процедуре које нас чекају - навео је он.

Фото: РТРС

Он је поновио да се Република Српска залаже за укидање функције високог представника,

- Понекад нам држе непотребне лекције из демократије, највише високи представник, и борићемо да се та функција коначно укине, иако је њихова жеља да он овдје трајно остане - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ захвалио је Русији за подршку Српској и поштовање међународног права. Додик је изразио захвалност Србији, за коју је рекао да је лидер у региону.

Када је ријеч о Црној Гори, Додик је изразио незадовољство односом црногорке власти према српском народу.

- Нико није добио битку против Бога, па неће ни Црна Гора - рекао је Додик, коментраришући усвајање спорног Закона о слободи вјероипсповијести.

Додик је изразио захвалност Кини за подршку у бројним пројектима.

Пријему је присуствовала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Фото: РТРС

Предсједница Републике Српске рекла је за РТРС да је Српска сваким даном развијенија, боља и модернија, да расту плате и пензије, те да су то циљеви њеног руководства.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске рекао је за РТРС да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на данашњем пријему послао поруку јединства, мира и толеранције.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је за РТРС да Српску у овој години очекују инвестиције вриједне милијарду КМ.

Пријему је присуствовао и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија. Тегелтија је за РТРС изјавио да је да представници Републике Српске у Сарајево морају ићи као репрезентација коју предводи српски члан Предсједништва БиХ.

Уз руководство Српске и представнике заједничких институција, божићном пријему у Административном центру присуствовали су руски, кинески, британски и италијански амбасадори, шеф Делегације Европске уније у БиХ и други званичници које је српски члан Предсједништва БиХ позвао да се у овим празничним данима осјећају као драги и важни гости.

Фото: РТРС