latinica  ћирилица
10/01/2020 |  15:38 ⇒ 16:51 | Аутор: СРНА

Тито и Павелић (ни)су једнаки

Дио хрватских историчара сматра да је бисти Јосипа Броза Тита мјесто на Пантовчаку и да Хрватска мора промовисати антифашизам, док њихове десно оријентисане колеге пореде Тита са шефом усташке Независне Државе Хрватске и сматрају да оба треба уклонити из јавности.
Јосип Броз Тито и Анте Павелић - Фото: илустрација
Јосип Броз Тито и Анте ПавелићФото: илустрација

Историчар Хрвоје Класић, коаутор серије о Независној Држави Хрватској, која годинама стоји у архивама ХРТ-а, подсјећа да је чак и Фрањо Туђман хвалио Тита и антифашистички покрет.

- У говору на општем Сабору ХДЗ-а 1990. Туђман је у неколико наврата поменуо заслуге хрватске љевице и Јосипа Броза Тита - наводи Класић у полемици на "Нет.порталу" и критикује бившег хрватског предсједника Колинду Грабар Китаровић која је улонила Титову бисту.

Историчар Твртко Јаковина сматра да је Брозовој бисти мјесто у предсједничкој згради, али да би такав потез Зорана Милановића поново подијелио јавност.

Зато он наводи да би, умјесто тога, Милановић требао да промовише Дан борбе против фашизма, да подсјећа на борбе партизана на Сутјесци и Неретви и да промовише сјећање на Иву Лолу Рибара, Владимира Назора и друге антифашисте.

С друге стране, Иво Банац тврди да "диктатору није мјесто уз демократског предсједника", те да би повратак бисте изазвао нове подјеле.

Историчар Анте Назор наводи да "ни Титу ни Павелићу није мјесто у јавном простору".

Он сматра да ником ко је био на челу тоталитарних система није мјесто у јавним институцијама.

Бисту Јосипа Броза Тита из зграде на Пантовчаку избацила је Китаровићева 2015. године и од тада трају расправе о томе да ли је треба вратити, а та полемика, како наводе хрватски портали, претворила се у расправу о партизанској и усташкој прошлости Хрватске.