latinica  ћирилица
10/01/2020 |  15:24 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Додик: Обиљежавање 9. јануара - право српског народа

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Брчком да је обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске избор и право српског народа на свој датум и дан.
Вишковић и Додик у Брчком -
Вишковић и Додик у Брчком

- Институције су одлучиле да је 9. јануар Дан Републике и тако ће и бити. Екипа људи која се налази у заједничким институцијама неће оклијевати да употријеби максималан капацитет да одбрани минимални интерес Републике Српске - поручио је Додик у Брчком, гдје је присуствовао обиљежавању Дана Републике.

Додик је рекао да не може бити прихваћено оно што ради Уставни суд БиХ, јер он није легитиман, нити је израз суверенитета БиХ, јер у њему сједе три странца.

- Све одлуке уперене против одлука српског народа биле су мотивисане већинама које чине три странца и два Бошњака која су, без оклијевања, увијек, гласала на штету Републике Српске - напоменуо је Додик.

Он је истакао да је Република Српска хришћанска и земља српског народа у којој могу да живе и други народи, јер је њихова и слобода српског народа.

- Република показује демократско лице, способност да очува институције, да води рачуна о свом народу и да је све тјешње повезана са Србијом у свим елементима укупног живота - од привредног, инфраструктурног, образовног, здравственог и сваког другог. Република је способна да очува привредни потенцијал - навео је Додик.

Истакао је да више није важно шта мисли амерички амбасадор, нити ОХР, јер се српски народ не мијеша у празнике било које земље, те то не би требало да ради ни амерички амбасадор.

Додик је додао да ће на прославу 9. јануара у Брчком доћи и сљедеће године као што је чинио и протеклих десет.

Премијер Српске Радован Вишковић истакао је да се са скупа у Брчком шаљу поруке мира, љубави и жеље да се гради и развија Република Српска, али не на штету било кога у БиХ.

- Онај ко то буде разумио имаће прилику да заједно са српским народом гради БиХ. Они који оспоравају Републику Српску самим тим руше и БиХ - поручио је Вишковић.

Он је навео да је Брчко дистрикт власништво два ентитета у БиХ и у њему живе грађани Републике Српске који заслужују и имају права да славе 9. јануар као Дан Републике.

- Девети јануар није усмјерен ни против кога. Нашим доласком у Брчко не желимо никоме да правимо проблем, него да славимо наш рођендан на својој теритирији и са својим грађанима. На то имамо право. Осталима не ускраћујемо да славе своје празнике - додао је Вишковић.

Градоначелник Брчког Синиша Милић изразио је задовољство што је настављена традиција обиљежавања Дана Републике у Брчком, јер је то манифестација љубави којом се исказује приврженост Српској, као гаранту опстанка Срба на простору БиХ.

Према његовим ријечима, показало се да је тамо гдје није било институција Републике Српске број Срба сведен на статистичку грешку.

- Нама је у интересу да потврђујемо свој идентитет не да бисмо другима пркосили, већ да бисмо легитимно, на равноправним основама, живјели са другима, уважавајући њихове интересе - рекао је Милић.

Истакао је да према календару Брчко дистрикта празници нису ни 25. новембар, нити 1. март, а било је честитања и организовања таквих скупова.

- Нико од Срба није рекао ружну ријеч о томе, а данас се покушава направити проблем око прославе 9. јануара - додао је Милић.

Након свечаног пријема, министарка управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић посјетила је Канцеларију Владе Српске у Брчком гдје је у току аукција слика за изградњу Дневног центра на Косову и Метохији.

Дан Републике Српске у Брчком је данас обиљежен полагањем вијенаца на спомен-обиљежје палим српским браниоцима Брчког и свечаним пријемом.

Вијенац су положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић.

Цвијеће су положили и министри Лејла Решић, рударства и енергетике Петар Ђокић, трговине и туризма Сузана Гашић, породице, омладине и спорта Соња Давидовић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, народни посланик Недељко Ћорић.

На Спомен-обиљежје цвијеће су положили и градоначелник Брчког Синиша Милић, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, политичких партија, те јавног и политичког живота.

Након полагања вијенаца, обиљежавање Дана Републике у Брчком настављено је свечаним пријемом званица у хотелу "Јелена".