latinica  ћирилица
10/01/2020 |  15:20 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Да ли ће произвођачи дувана одустати од уговорене производње за 2020?

Организатори производње дувана Семберије и Посавине одржали су данас састанак са произвођачима дувана на овом подручју на тему – Да ли ће кренути у производњу дувана у овој години? Оптерећени су великим и, како кажу, неправедним милионским наметима Управе за индиректно опорезивање, која, према њиховом мишљењу, обрачунава и дужи их за нешто што није урађено. Уколико не дође до поништавања штетних одлука, најављују мирне протесте.

Oдлуком Управе за индиректно опорезивање БиХ, организатори и произвођачи дувана доведени су у ситуацију да у потпуности обуставе производњу.

- Прошле године сам смањио производњу и нажалост, мислим да је посве прекинем, јер је ова ситуација постала безизлазна - истиче Мирко Митровић, произвођач дувана из Доњег Жабара. 

- Они кажу: колико сте дали сјеменки произвођачу толико се морало предати дувана, те за сав дуван који по тој рачуници није предао, обрачуна се пдв. Колико ту све услова има да та сјеменка дође до биљке и да се осуши, убере, и произведе тај дуван, то је стварно ван сваког здравог разума - каже произвођач из Пучила код Бијељине Бранимир Андрић.

 Управа за индиректно опорезивање је фактурисала порез у милионском износу организаторима производње на подручју Семберије и Посавине. Они сматрају да су те одлуке потпуно неосноване и неутемељене у законима, и нешто што се није догодило за претходних 100 година искуства струке када је у питању производња сировог духана са кооперантима.

У оваквој ситуацији организатори су принуђени да обуставе производњу, а према њиховим ријечима, ово је интерес великих коорпорација, са изговором да су то мјере којима желе сузбити црно тржиште.

 У току је жалбени поступак у Управи за индиректно опорезивање, а организатори производње се надају да ће се дослиједно примјењивати Закон о дувану, те да ће спорне одлуке бити поништене. Уколико се не пониште, 8. фебруара ће организовати протести.