latinica  ћирилица
10/01/2020 |  11:59 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Моран: Дан Републике - доказ патриотизма и велике љубави

Француски сенатор Себастијан Моран оцијенио је да је прослава 9. јануара - Дана Републике Српске доказ патриотизма и велике љубави према свом народу и држави и да то славље само доказује постојање српског народа у БиХ.

- Нисам видио негативне стране прославе. Просто, један народ је славио своје постојање и свој празник. Нисам видио ниједан знак агресије, нити чуо било коју лошу ријеч против друга два народа, и не разумијем зашто би јучерашње славље било пријетња за њих - рекао је Моран на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да је јуче у Бањалуци на улицама видио много људи, жене, дјецу, спортисте, студенте и много весеља.

- Не разумијем зашто би то некоме сметало - рекао је Моран.

Он је истакао да велики проблем представља повратак џихадиста не само у БиХ, него и у остале земље Европе.

- Требало би забранити повратак људима који су се борили против европских вриједности и културе. Апсурдно је да је дат новац Турској и БиХ за збрињавање миграната, међу којима је велики број џихадиста - нагласио је Моран, подсјетивши на терористичке нападе у Француској.

Он је напоменуо да Европа не може да одбрани своје границе и контролише ситуацију због чега у опасност долазе многи хришћански народи, укључујући Србе.

Моран је навео да је Европа у великој кризи, а да су изласком Велике Британије из ЕУ створени нови проблеми.

- Због тога предсједник Француске Емануел Макрон сматра да треба средити неке ствари унутар ЕУ, а након тога дозволити улазак земаља западног Балкана јер знамо колико проблема ту постоји. Проблеми би се умножили ако би у садашњој кризи у ЕУ ушле и земље западног Балкана - истакао је Моран.

Када је ријеч о ситуацији на Космету, Моран је навео да је током посјете видио како живе Срби у енклавама и са каквим се проблемима сусрећу још од 2004. године, док људи на Западу о томе ништа не знају.

Он је истакао да је ово прилика да се пренесе реална слика о тамошњим дешавањима, што ће, како је рекао, и покренути пред Владом Француске.

Коментаришући спорни Закон о вјерским заједницама у Црној Гори на чијем се удару нашла имовина Српске православне цркве у тој земљи, Моран је рекао да није био у Црној Гори и да не познаје довољно ситуацију, али да су православне цркве у тој земљи дио душе српског народа и његове историје.

Пол Антоан из Организације "Солидарност" која се бави питањем Космета у Француској захвалио је српском народу и Влади Републике Српске за топао дочек француској делегацији, као и српском народу на Космету који су такође посјетили.