latinica  ћирилица
10/01/2020 |  11:35 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Оружане снаге јавно да осуде поступак Ханића

Потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је Срни да би Министарство одбране у Савјету министара и Оружане снаге БиХ требало хитно да реагују и јавно осуде свог припадника Суљу Ханића који је на друштвеним мрежама величао ратне злочине припадника такозване Армије БиХ над Србима у Кравици.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Он је истакао да је непримјерено да припадник Оружаних снага на било који начин, а поготово овакав, провоцира припаднике других народа.

Жупљанин је навео да очекује јавну осуду надлежних, с обзиром на то да су раније за далеко безазленије ствари спровођени дисциплински поступци против припадника Оружаних снага из реда српског народа.

- Било би упутно и умјесно да у Министарству одбране и Команди Оружаних снага предузму прописане дисциплинске и друге мјере, јер овакви поступци и понашање наносе штету свима. Никоме у БиХ не одгововара стално продубљивање међуетничких тензија - рекао је Жупљанин.

Припадник Оружаних снага БиХ Суљо Ханић на Божић, 7. јануара, објавио је на свом Фејсбук профилу пјесму "Ко на Божић у Кравицу дође" која велича команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и убиства Срба у српском селу Кравица 1993. године.

На Божић 1993. године муслиманске снаге под командом Орића упале су у Кравицу и убиле 49 Срба, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало, од којих пет још није пронађено.

На Божић је село опљачкано и запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката.

Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини, избјегавши сигурну смрт преласком у Србију. Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

Ни оптужницом према којој је суђено Насеру Орићу у Суду БиХ није био обухваћен злочин у Кравици, као ни остали почињени над Србима у Средњем Подрињу.