latinica  ћирилица
10/01/2020 |  11:28 | Аутор: СРНА

Савчић: Потребно санкционисати Ханића

Борачка организација Републике Српске тражи од Министарства одбране у Савјету министара да санкционише припадника Оружаних снага БиХ Суљу Ханића који је на Божић величао команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и убиства Срба у српском селу Кравица 1993. године, рекао је Срни предсједник БОРС-а Миломир Савчић.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Савчић је нагласио да министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генералпуковник Сенад Машовић треба да се изјасне да ли подржавају овакво понашање Ханића.

Ом је рекао да га не изненађује овај инцидент и да је то само индикатор да у нечијим главама непрестано постоји жеља за неким новим врзиним колом злочина.

Истичући да, без истине и правде, томе неће бити краја, Савчић је подсјетио да истина и правда нису утврђене ни након Другог свјетског рата.

Припадник Оружаних снага БиХ Суљо Ханић на Божић, 7. јануара, објавио је на свом Фејсбук профилу пјесму "Ко на Божић у Кравицу дође" која велича команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и убиства Срба у српском селу Кравица 1993. године.

На Божић 1993. године муслиманске снаге под командом Орића упале су у Кравицу и убиле 49 Срба, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало, од којих пет још није пронађено.

На Божић је село опљачкано и запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката.

Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини, избјегавши сигурну смрт преласком у Србију. Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

Ни оптужницом према којој је суђено Насеру Орићу у Суду БиХ није био обухваћен злочин у Кравици, као ни остали почињени над Србима у Средњем Подрињу.