latinica  ћирилица
10/01/2020 |  11:09 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Вишеград: Друштво Kраљ Петар Ујединитељ - чувар обичаја и културе Срба

Најбољи чувари традиционалних вриједности једног народа су културно-умјетничка друштва.

Српско соколско друштво Краљ Петар Ујединитељ из Вишеграда то чини већ 18 година. Чувају културу и обичаје српског народа.

Кроз друштво је у протеклих 18 година прошло више од 800 чланова, који су на најбољи начин, како Вишеград тако и Републику Српску, представљали у свијету.

- Друштво је основано у мају 2001. године под руководством кореографа Драгана Ђокића. Од тада до данас биљежимо велики број наступа - каже Данијела Шућур, умјетнички руководилац.

Истиче да друштво тренутно броји 140 чланова од четири до 64 године, који су распоређењи у четири групе.

- До сада смо поред Републике Српске и Србије обишли и Црну Гору, Бугарску, Македонију, Грчку, Мађарску, Чешку, Словенију и Словачку - додаје Данијела Шућур.

Чланови овог друштва игром и пјесмом промовишу фолклор српског народа па на репертоару имају 12 кореографија. Бројни су наступи у земљи и иностранству, као и награде које су чланови друштва освајали.

- Неке од њих су игре из околине Ужица, Златибора, Шумадије, Влашке игре, Гламоча. Предпрошле године у конкуренцији 38 друштава на Дјечијем фестивалу фолклора у Зворнику освојили смо прво мјесто, тако да можемо бити поносни на нашу дјецу што су нас представили на прави начин - истиче данијела с поносом.

Хуманост чланова Друштва показана је небројено пута, од добровољног давања крви до учествовања у хуманитарним акцијама и концертима.

Посебно су поносни на међународни фестивал фолклора који се сваке године оржава у Вишеграду.

- Један смо од иницијатора и покретача међународног фестивала фолклора који се од 2004. године одржава у нашем граду. Фесивал окупља око 400 учесника из више од 10 друштава из више земаља, тако да нам је и на овај начин драго што доприносимо како промоцији и нашег града ти Републике Српске - закључила је Данијела Шућур.

Чланови друштва су економисти, правници, учитељи  медицински радници, инжењери истичу да учење народних игара у културно умјетничким друштвима представља детаљан приступ свим колима наше земље, а и шире.

Ова умјетност је нешто што прелази са стријих на млађе, то је оно што чланови овог друштва настоје да пренесу на нове генерације.