latinica  ћирилица
10/01/2020 |  10:46 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Зеленски: Тврдње о обарању авиона могуће, али нису потврђене

Могуће је да је украјински авион који се срушио у Ирану оборен, као што то тврди Запад, али то још није потврђено, изјавио је предсједник Украјине Владимир Зеленски.
Владимир Зеленски - Фото: AP
Владимир ЗеленскиФото: AP

Он је у објави на Телеграму позвао САД, Велику Британију и Канаду да објаве доказе за тврдње да је авион оборен.

- У сталном смо контакту са својим представницима. Тврдње да је пројектил погодио авион не можемо одбацити, али оне до сада нису потврђене. С обзиром на тврдње власти САД, Велике Британије и Канаде, позивамо своје партнере да представе доказе комисији која истражује овај инцидент - написао је Зеленски.

Зеленски је додао да ће током дана разговарати са државним секретаром САД Мајклом Помпеом у вези са истрагом о паду авиона, јавио је Спутњик.

Авион "Украјинске међународне авио-компаније" срушио се у сриједу, 8. јануара, близу Техерана, при чему је погинуло свих 176 људи који су се налазили у летјелици.

Пилоти нису пријавили квар прије пада, али се авион, наводно, окренуо назад ка аеродрому и недуго затим почео да губи висину.

Авион се срушио у вријеме пораста тензија између Ирана и САД, након што је иранска војска гађала двије америчке базе у Ираку, као одговор на убиство иранског генерала Касема Солејманија.

Техеран тврди да се авион срушио због техничког квара, док САД, Велика Британија и Канада тврде да је могуће да је летјелица оборена иранским пројектилом.

Зеленски је раније позвао државе да се уздрже од изношења спекулација о паду авиона.