latinica  ћирилица
10/01/2020 |  08:54 | Аутор: СРНА

Триван: Смањење загађености коштаће 2,4 милијарде евра

Србију ће смањење загађености ваздуха коштати 2,4 милијарде евра, а један од приједлога је и забрана увоза половних аутомобила са евро три моторима, изјавио је министар заштите животне средине Горан Триван.
Горан Триван - Фото: РТРС
Горан ТриванФото: РТРС

- У Србији се годишње увезе око 150.000 половних аутомобила који додатно загађују ваздух. Желимо да до краја ове или 2021. године забранимо увоз возила са евро три моторима, што ради и цијела Европа. Једноставно, мора се одлучити да ли ће се возити јефтини аутомобили или ће се удисати чистији ваздух - рекао је Триван за Блиц.

Он је навео да ће смањење загађености ваздуха Србију коштати 2,4 милијарде евра и да проблем загађења ваздуха, који највише индукује саобраћај, а потом и утицај других извора који користе фосилна горива, мазут и угаљ, морају рјешавати локалне самоуправе.

Триван је најавио да ће због тога од овог мјесеца почети провјере да ли су градови и општине донијели планове за смањење аерозагађења на својим подручјима.

Према његовим ријечима, приједлог за рјешење проблема је и прелазак топлана на друге енергенте попут гаса или биомасе, гдје би, осим еколошког, постојао и економски ефекат.

Лист наводи податке посљедњег извештаја Агенције за заштиту животне средине према којима међу узорцима аерозагађења доминантан удио од 57 одсто долази од топлана снаге мање од 50 мегавата и индивидуалних ложишта, односно као посљедица гријања на угаљ и мазут.