latinica  ћирилица
28/12/2019 |  15:05 ⇒ 15:05 | Аутор: СРНА

Човић: Мигрантску кризу ставити под контролу

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да се број миграната у БиХ у посљедње двије године драстично повећава и да ће то морати да буде стављено под контролу.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- С једне стране, да то вратимо у хуманитарну димензију, а да не угрозимо на било који начин политичку, односно безбједносну ситуацију. Чини ми се да разговори које водимо ових дана иду у том правцу и да ћемо на вријеме реаговати како не би добили потпуно нову димензију - истакао је Човић.

Човић је оцијенио да је мигрантска криза, од хуманитарног, постала безбједносно питање, посебно у Унско-санском кантону, Тузланском кантону и Кантону Сарајево, подручјима гдје су били и гдје су и сада мигранти.

- Да не будемо наивни, ми размишљамо да је то и дио стратегије, чак и да се подручје Херцеговачко-неретванског кантона стави у један такав контекст. Према томе ћемо се тако односити - рекао је Човић након састанка са делегацијом ХДЗ-а Хрватске, коју је предводио Предсједник Одбора за спољне и европске послове ове странке Гордан Грлић Радман.

Човић је нагласио да ће нови Савјет министара другачије гледати на мигрантску кризу која постаје кључни проблем функционисања нормалне политичке стабилности у БиХ.

Он је изразио наду да ће нови Савјет министара примарно донијети законе за које су још прије двије године рекли да ће бити донесени, односно, да ће бити промијењени и прилагђени тренутном амбијенту, како мигрантима, чији су идентитет и намјере непознати, не би било дозвољено да уђу у БиХ и да се понашају као дио БиХ.

Човић је додао да се одавно није размишљало о томе како зауставити мигранте који нелегално улазе у БиХ, који за то немају предуслове.

- Нисмо их ставили у оквире закона БиХ, него смо бринули гдје ћемо с њима и препуштали вољи тих људи да бринемо о безбједносном простору око њих, па и њих самих - рекао је Човић новинарима у Мостару.

Он је додао како је увјерен да ће бити направљен веома јасан политички оквир за дјеловање Савјета министара када је у питању мигрантска криза.

Радман, који је и министар спољних и европских послова Хрватске, рекао је да су миграције велики изазов и да Хрватска, иако није чланица Шенгенског простора, чува националну и границу ЕУ.

- Када Хрватска штити своју границу, онда говоримо о илегалној миграцији. Једно су избјеглице, за које постоје конвенције и одговорност, а друго су кријумчари који зарађују... Имамо 6.500 полицајаца који чувају хрватску границу, односно границу ЕУ - истакао је Радман.