latinica  ћирилица
25/12/2019 |  16:32 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Опозиција испланирала инциденте у Народној скупштини

Декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин оцијенио је да је очито да је опозиција на посебној сједници парламента Српске имала добро припремљен сценарио с циљем да спријечи изношење истине о Програму реформи БиХ и изазове инциденте да би се сав рад у вези са тим учинио бесмисленим, те створи услове за наставак протеста.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Овај сценарио је дио општег средњорочног плана рушења постојеће власти недемократским средствима. То је наставак понашања са прошлогодишњих протеста и ранијих сједница Народне скупштине. Покушава се у јавности створити утисак да институције Српске не функционишу и да их треба по сваку цијену мијењати, при том користећи сва расположива и дозвољена и недозвољена средства. Циљ инцидента је да буду створени услови за наставак протеста, што су и потврдили подношењем захтјева за одржавање протестног скупа - рекао је Жупљанин Срни.

Он је подсјетио да је посебна сједница Народне скупштине сазвана на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика како би јавност у Републици Српској била упозната о садржају Програма реформи БиХ, а Народна скупштина заузела став о том документу.

- Намјера и циљ су потпуно легални и легитимни, посебно када се имају у виду бројне спекулације о овом документу и његовом садржају. Чињеница је да они који су спекулисали о његовом садржају тај документ нису ни прочитали, али су "знали" шта у њему пише. Без обзира на то у каквој је атмосфери одржана сједница Народне скупштине циљ, сврха и смисао њеног одржавања су испуњени и напокон је и невјерним Томама јасно о чему је ријеч. Питање је само да ли то себи и другима могу да признају - каже Жупљанин.

Он је закључио да опозиција није ни жељела да чује истину о садржају Програма реформи, јер би на тај начин њихова "истина" била јавно раскринкана и демантована.

Према његовим ријечима, сједница је од самог почетка кренула потпуно погрешним током и игнорисањем основних принципа и стандарда, али и формалноправних пословничких норми.

- Јавност је видјела врхунац нецивилизацијских и недемократских достигнућа у парламентарној демократији. Неки посланици опозиције су од самог почетка нарушили те основне принципе и стандарде, али и пословничке правне норме. Врхунац недемократског и нетолерантног понашања било је онемогућавање српском члану Предсједништва као предлагачу тачке дневног реда о којој се води расправа да изнесе чињенице, јер је за вријеме његовог излагања створена општа вика, галама, лупање, кретање по сали, звиждање и слично - каже Жупљанин.

Наводећи да су већ на почетку сједнице постојали услови да скупштинско руководство реагује на основу пословничких овлашћења и спријечи ометање рада посебне сједнице, Жупљанин је истакао да су изостанком такве реакције опозициони посланици били индиректно охрабрени да наставе са недисциплинованим и противпословничким понашањем.

- Скупштинско руководство је морало на почетку сједнице санкционисати посланике који су ометали рад сједнице укључујући и мјеру удаљења са сједнице, па и прекид сједнице до стварања услова за нормалан рад - нагласио је Жупљанин.

Он је додао да је, захваљујући искључиво државничком и политичком искуству, професионално дисциплинованом и демократски културном односу и одговорности према Народној скупштини и јавности, српски члан Предсједништва БиХ обавио своју дужност и у скоро немогућим условима, изложио чињенице о Програму реформи.

- Каснији ток сједнице је показао да су такав приступ имали и остали гости, а посебно предсједник Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић и министри који су учествовали у расправи о Програму реформи - рекао је Жупљанин.

Говорећи о инциденту у коме су учествовали посланик ПДП-а Драшко Станивуковић и министар унутрашњих послова Драган Лукач, Жупљанин је истакао да је он испланиран и да то потврђује покушај стварања инцидентне ситуације махањем заставицама НАТО-а испред очију Додику и Вишковићу, те уношење у лице тим особама.

- И то је инцидент. Лукачева реакција је оправдана и кретала се у границама дозвољеног понашања и по закону и општим безбједносним стандардима. Дужност сваког човјека је да од других и себе отклони потенцијалну опасност у свим ситуацијама. Како се другачије може сматрати прилазак лица са удаљености од 20 метара директно према министру, машући заставицом НАТО-а којом је могуће нанијети повреду. Питање је зашто нико није спријечио прилазак министру -  нагласио је Жупљанин.

Према томе, истиче он, потпуно је јасно ко је и каквим понашањем проузроковао овакав инцидент, па стога није могуће одговорност дијелити на равне части.

Он је додао да је Лукач освједочени патриота, који је патриотизам и љубав према Републици Српској и српском народу доказао небројено пута и у рату и у миру.

- Његов патриотизам се не мјери количином фунти и долара. Они који за Српску нису дали крв и дијелове тијела у рату и они који у миру не чине ништа за њен мир, стабилност и просперитет тешко то могу разумјети. Лукач је трн у оку свима онима који би да Српска нестане. И зато заслужује искрену подршку широког фронта патриотских снага у Српској који треба одлучно да игнорише захтјеве свих који траже његову оставку - рекао је Жупљанин.

С обзиром на то да су и српски члан Предсједништва и предсједник Владе Српске по закону штићене личности, навео је Жупљанин, поставља се питање пропуста у раду оних који су задужени за њихову безбједност.

- Пуни смисао има и преиспитивање начина функционисања скупштинског обезбјеђења. Како је могуће да неко неовлашћено унесе заставице НАТО-а у скупштинску салу. Шта би се десило и ко би био одговоран да се у пластичном држачу заставице налазио експлозив или нека опасна хемијска супстанца. Све су то питања која заслужују озбиљну анализу и израду програма мјера побољшања услова припреме и одржавања сједница Народне скупштине - каже Жупљанин.

Он је рекао да је потребно преиспитати начин вођења сједница и сегмент безбједности и мијењати Пословник о раду Народне скупштине.

- Протекла догађања треба разумјети као црвену линију која се у будућности не би смјела прелазити. Сви морају добро размислити о својим поступцима у будућности и знати да је Република Српска испред сваког појединачног и ускогрупног интереса - закључио је Жупљанин.