X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
21/12/2019 |  15:31 ⇒ 19:32 | Извор: СРНА

Додик: Нема никаквог интеграционог плана у НАТО (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да неће бити никаквог интеграционог плана у НАТО и да је то наведено у Програму реформи БиХ, у коме се каже да нема прејудицирања чланства.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Веома је јасно да је Програм реформи документ који раскида са континуитетом који смо у прошлости имали у вези са исказивањем НАТО интеграција, као што је то рецимо чинио бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић - рекао је Додик.

Додик је навео да је Иванић у Предсједништву БиХ усвојио Спољнополитичку стратегију у којој пише да је најважнији приоритет интеграција у НАТО, и поред чињенице да је Народна скупштина Републике Српске 2018. године донијела Резолуцију о војној неутралности.

Он каже да у Програму реформи нема ниједне ријечи о наставку кретања БиХ у НАТО, додајући да тај документ људи читају на разне начине.

Упитан да прокоментарише тврдње опозиције у Републици Српској да Програм реформи представља улазак у НАТО, Додик је рекао да је опозиција и раније тврдила и сада тврди без обзира шта виде и шта прочитају, што је њихов политички отклон те врсте.

- Немогуће је то приписати СНСД-у. СНСД је тражио да се у Народној скупштини Републике Српске усвоји Резолуција о војној неутралности, док СДС и ПДП за то нису гласали - подсјетио је Додик.

Он је додао да СДС и ПДП неком властитом мимикријом покушавају да етаблирају властити положај.

Додик наводи да су СДС и ПДП, као учесници власти на нивоу БиХ, скидали са дневног реда акциони план, чиме су му продужавали живот, али да нису имали снаге да дођу у Савјет министара и да кажу да га одбијају.

- Имали су прилику. Зашто то нису урадили? Ко им је бранио? Сада џаба галаме - рекао је Додик и нагласио да је одбијен акциони план и усвојен Реформски план.

Додик је рекао да ће јавност до детаља бити упозната о Програму реформи БиХ.

- Ту се од народа ништа није крило - рекао је Додик.