latinica  ћирилица
20/12/2019 |  21:12 | Аутор: СРНА

Митрополит Aмфилохије: Nеће бити лажне аутокефалне цркве

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је из манастира Острог да у Црној Гори никада неће бити лажне аутокефалне цркве и поручио актуелној власти да не прогони цркву Божију и не ствара цркве којих никада није било.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Митрополит је упозорио актуелну црногорску власт да црква није партија да је укидају и оснивају.

- Црногорска власт би хтјела да створи своју лажну цркву, "такозвану аутокефалну, а у ствари безглаву". Јер да би црква била самостална прво мора да буде Божија, Христова, рођена у њедрима једне Свете саборне апостолске цркве Васељенске. Мора да има то насљеђе и јединство духовно, а не клањање идолима земаљским, земаљским владарима, нити земаљским вриједностима - поручио је владика Амфилохије.

Његово преосвештенство је нагласио да ће сутрашњи велики сабор у Никшићу потврдити јединство Цркве Божије са Римом, Цариградом, Москвом, Атином, Букурештом, Софијом и свим другим црквама Христовим по цијелом свијету које припадају једној Светој саборној и апостолској Цркви Христовој.

Према његовим ријечима, у цркви нема ни Грка, ни Јеврејина, ни роба, ни слободњака, нема ни Србина, ни Црногорца, ни Руса, ни Јапанца, ни Африканца, ни Американца, ни Енглеза.

- У Цркви су сви једно, један човјек у Христу Исусу, као што каже Свети апостол Павле - рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је подсјетио да сабор у острошкој светињи око моштију Светог Василија Острошког траје 350 година, а да је сутра велики црквено-народни сабор у Храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Световасилијевски сабор, у организацији Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, сутра ће у Никшићу бити одржан као знак протеста због владиног Приједлога закона о слободи вјероисповијести који предвиђа одузимање имовине СПЦ у Црној Гори.