latinica  ћирилица
13/12/2019 |  10:26 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Дарко Младић: Тражимо начин да генералу спасимо живот

Здравље генерала Ратка Младића погоршало се у хашком притвору у посљедњих мјесец дана и они који су уз њега траже начин да му спасе живот, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.
Дарко Младић - Фото: РТРС
Дарко МладићФото: РТРС

- Боримо се за то. Не сједимо скршених руку, покушавамо на све начине да га извучемо на лијечење - рекао је Дарко Младић, поводом поновљеног захтјева Москве да се генералу дозволи лијечење у Русији.

Он је навео да погоршање стања није неочекивано и у складу је са прогнозом српских љекара с обзиром на услове у којим се генерал налази, а који нису примјерени за човјека који је тешко болестан и дуго без адекватног лијечења.

Дарко Младић је навео да је сваког мјесеца неко од породице са генералом, те да ће заједно провести Божић у Хагу.

Осврћући се на изјаву замјеника представника Русије у Савјету безбједности УН Генадија Кузмина да је Москва спремна да предузме све мјере безбједности и да лијечи некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске, Дарко Младић је истакао да је Кузмин своје излагање почео констатацијом да је "Трибунал такав механизам у коме су сви невини, док се не докажу да су Срби".

- Онда је поменуо забринутост за стање генерала Младића и рекао да су и даље отворени за то да се лијечи у Русији - рекао је Дарко Младић.

Он је навео да не зна какве су биле реакције у Савјету безбједности УН на поновљени захтјев Москве, нагласивши да је то једна специфична арена.

- Шта се дешава иза кулиса, знају само ти велики играчи. Не знам да ли има одговора. Видим да је борба у трибуналу сада очигледно за буџет и зато је овако била интонирана сједница - истакао је Дарко Младић.

Према његовим ријечима, изјаве предсједника Међународног механизма за кривичне судове Кармела Ађијуса, главног тужиоца Сержа Брамерца и оних који их подржавају усмјерене су на задржавање високог буџета јер је овај трибунал од свог оснивања потрошио више од седам милијарди долара.

Он је навео да без обзира на све његов отац генерал Ратко Младић не губи морал, што снажи и оне који га подржавају.

- Његова снага воље и морал су нешто што га и држи у животу. Убјеђен сам. Он је жив доказ колико је у животу битна воља. У тим тешким околностима, у којим се налази здравствено, правно и изоловано већ толико дуго од породице, пријатеља и свог народа, који толико воли, он црпи снагу да истраје - закључио је Дарко Младић.

Повезане вијести:

Москва спремна да лијечи тешко болесног генерала Младића