latinica  ћирилица
13/12/2019 |  08:50 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Москва спремна да лијечи тешко болесног генерала Младића

Русија је спремна да предузме све мјере безбједности и да лијечи бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића којем је потребна медицинска помоћ јер је тешко болестан у хашком притвору, изјавио је замјеник представника Русије у Савјету безбједности УН Генадиј Кузмин.
Генерал Ратко Младић - Фото: РТРС
Генерал Ратко МладићФото: РТРС

Он је на сједници Савјета безбједности УН гдје се расправљало о извјештају о раду Хашког трибунала, нагласио да се нада да ће Младићу бити пружена неопходна медицинска помоћ, пишу Вечерње новости.

Кузмин је и у јулу у Савјету безбједности УН рекао да је Русија забринута за здравствено стање генерала Младића јер нема потврде из независних извора да у хашком притвору добија адекватну медицинску помоћ.

Он је тада чак навео да Русија више неће уплаћивати новац за рад тог међународног суда, ако се ситуација са лијечењем Младића не промијени.

Генералов син Дарко Младић изјавио је за Вечерње новости да је делегација руске Думе била прије десет дана у посјети његовом оцу и да су се лично увјерили у то да није добро.

- Они га посјећују с времена на вријеме и, иако нису љекари, могу да виде да се не осјећа добро. Ратку се здравље погоршава, а посљедњих недјеља је знатно ослабио. Забринути смо због тога, нарочито што су се сви љекари до сада сложили да му је неопходно лијечење у болничким, а не у притворским условима - рекао је Дарко Младић.

Генерал Младић има озбиљних проблема са срцем, високим притиском и осјећа посљедице можданих удара које је преживио. Снимци главе који су му рађени прошле године показују промјене на мозгу, којих није било раније.

Русије је прије двије године дала гаранције да је спремна да прихвати генерала Младића на лијечење у Москви, да осигура његову безбједност и да га врати чим му се здравствено стање стабилизује или по захтјеву суда у Хагу.

Тадашње судско вијеће је, међутим, одбило да га пусти на лијечење