latinica  ћирилица
11/12/2019 |  14:36 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Катица: Неприхватљиво повећање броја миграната у Кантону Сарајево

Министар унутрашњих послова Кантона Сарајево Адмир Катица изразио је негодовање због, како каже, неорганизованог и неадекватног управљања миграцијама на подручју овог кантона.
Колона аутобуса са мигрантима - Фото: klix.ba
Колона аутобуса са мигрантимаФото: klix.ba

- Имамо повећан број миграната, а, незванично, постоје тежње да додатни број буде смјештен у Кантону Сарајево. То је ударац на кантон. Испоручивање проблема Кантону Сарајево, који треба да се носи са посљедицама неадекватног и неправовременог прихватања мигранта, није прихватљиво - нагласио је Катица.

Он сматра да би мигрантска криза требало да се рјешава равномјерно на цијелом подручју БиХ.

- То је једини начин да остваримо хумане услове за боравак миграната и сузбијемо криминални потенцијал групе људи која је незадовољна условима - рекао је Катица на сједници Скупштине Кантона Сарајево.

Он је навео да је раније слао упите Министарству безбједности БиХ да би пронашли најбоље рјешење, урадили безбједносне припреме, али да није добио никакав одговор, већ само информацију да ће мигранти бити пребачени у "Ушивак" у Хаџиће.

Катица је додао да су урађене одређене припреме у "Ушивку", те уведен систем видео-надзора, а у плану је и оспособљавање мигрантског центра у Блажују, преносе федерални медији.

Он је навео да се ради оперативни план и спроводе активности, да би биле прикупљене информације о мигрантима, њиховој структури, идентитету, а за то је ангажован већи број припадника МУП ради боље координације.

Катица је истакао да се ради и на спровођењу закључака Општинског вијећа Хаџићи о оперативним питањима, те инсистира да извршиоци кривичних дјела буду процесуирани и предати Служби за послове са странцима.

Он је изразио наду да ће данас, послије састанка са представницима Савјета министара, Владе Федерације БиХ, Кантона Сарајево, општинама имати конкретне одговоре, информације и рјешења.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић изјавио је да су успјешно измјештени мигранти са локације "Вучјак" код Бихаћа.

У касарну у Блажују код Сарајева јутрос је смјештено 330 миграната, а укупно је стигло 700 миграната у 14 аутобуса, од којих је 370 смјештено у касарну "Ушивак" у Хаџићима.