latinica  ћирилица
10/12/2019 |  20:06 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Бањалука: Промовисана монографија свештеника Круља

У Бањалуци су вечерас представљени монографија свештеника Радивоја Круља "100 Шантићевих вечери поезије" и трокњижје Јосипа Муселимовића "Мостарски драгуљи", "И то је то" и "Куд плови овај брод".
Бањалука: Промовисана монографија свештеника Круља - Фото: СРНА
Бањалука: Промовисана монографија свештеника КруљаФото: СРНА

Круљ је рекао да је монографија "100 Шантићевих вечери поезије" свједок страдања, успињања и подизања српског народ у Мостару, те да прати тај историјски ток у којем је и култура била на удару.

- И сам Алекса Шантић је примјер страдања и уздизања, јер се одржао захваљујући добрим људима, без обзира на националну припадност. Људи који су Шантићевог духа и који га воле дају велики допринос опстанку његовог дјела - рекао је Круљ.

Он је навео да је монографија подијељена у три дијела, те да је први посвећен "Шантићевим вечерима поезије", други лауреатима "Шантићеве награде", док трећи дио садржи 30 Шантићевих пјесама о Косову.

Муселимовић је рекао да књига "Мостарски драгуљи" говори о 25 знаменитих Мостараца који су у спортској, научној, историјској и другим областима у Мостару оставили немјерљив траг.

- Ми смо народ који врло брзо заборавља своје великане, а ова књига је мој допринос да се ових 25 живих великана сачува од заборава - рекао је Муселимовић.

Он је навео да се друге двије књиге из трокњижја баве актуелном стварношћу, односно дневнополитичким темама.

Промоцију су организовале Академија наука и умјетности Републике Српске, Хрватска академија знаности и умјетности у БиХ и Адвокатска комора Републике Српске.