latinica  ћирилица
10/12/2019 |  17:32 ⇒ 19:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Деветогодишњи дјечак прекинуо студије

Деветогодишњи белгијски дјечак Лорен Симонс, који је био на путу да постане најмлађи универзитетски дипломац на свијету прекинуо је студије на холандском универзитету у Ајндховену након спора око могућег датума дипломирања.
Лорен Симонс (фото:mepanews) -
Лорен Симонс (фото:mepanews)

Лорен Симонс је прошлог мјесеца био на насловним странама широм свијета, јер је требало да заврши електротехику на универзитету у Ајндховену прије краја године, што би га учинило првим на свијету дипломцем млађим од 10 година, пренио је Ројтерс.

Али, у понедјељак су са универзитета саопштили Лорену и његовим родитељима да тај план више није изводљив, имајући у виду број испита које мора да положи прије рођендана, 26. децембра.

Лорен је изузетно надарен дјечак, који иде кроз своје студије невиђеним темпом, саопштио је универзитет.

Како је првобитни план изгледао недостижно, универзитет је навео да му је понудио феноменално брзу шему, према којој би завршио образовање средином 2020. године.

Међутим, дјечакови родитељи одлучили су да не прихвате понуду и одмах су окончали Лоренове студије у Ајндховену.

- До прошле недјеље је све било у реду, а сада одједном одлажу све за шест мјесеци - рекао је Ројтерсу Лоренов отац, Алекандер Симонс.

Тачан датум Лореновог дипломирања никада заиста није био проблем за породицу, рекао је он и додао да је постао проблем, како они осјећају, након њихових планова да њихов син настави даље образовање у иностранству.

- Веома је необично да је све ово дошло тачно у вријеме кад смо довршавали планове за Лоренов докторат на другом универзитету - рекао је Лоренов отац.

Велики број универзитета је заинтересован за Лорена и била би им част да им се придружи, навео је Алекандер Симонс и додао да његовог сина сви траже и да је он јединствен пројекат, чији дио би сви жељели да буду.

Инспирисан српским проналазачем Николом Теслом, Лоран је рекао да жели да истражује вјештачке органе и на крају развије цијело вјештачко тијело у сопственој лабораторији.

Тренутно, према Гинисовој књизи свјетских рекорда, најмлађа особа која је стекла факултетску диплому је Американац Мајкл Карнеј, који је дипломирао јуна 1994. године са 10 година и четири мјесеца.