latinica  ћирилица
08/12/2019 |  20:43 ⇒ 09/12/2019 | 10:21 | Аутор: РТРС

Усвајање буџета БиХ најреалније у првом кварталу 2020. (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија сутра наставља консултације са политичким партијама о именима нових министара. У интервјуу за РТРС, он је истакао да је Извршни комитет СНСД-а саопштио имена за двије министарске позиције, Сташу Кошарца и Војина Митровића.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је нагласио да се у свом експозеу захвалио лидерима политичких партија који су дефинисали принципе за рад у заједничким институцијама чиме су, како је рекао, омогућили да процес формирања власти буде убрзан како се не би губило додатно вријеме око усаглашавања којој ће политичкој партији припасти који ресор.

- Као што је и очекивано, консултације сам започео са највећом политичком партијом из Српске СНСД-ом, која ме је и предложила за мандатара, након чега си слиједиле консултације са другим партијама. Моја су очекивања да би до сриједе, 18. децембра, требали имати имених свих девет министара и десет замјеника - рекао је Тегелтија.

Уколико се то деси до тог датума, додаје да би до краја ове године требало да буде формиран и Савјет министара.

- СНСД је предложио два имена - Сташу Кошарца и Војина Митровића, док друге политичке партије тек треба да одрже састанке својих извршних органа на којима ће одлучити кога ће предложити. Ми оквирно имамо имена, али чекаћемо да они то званично саопште - каже предсједавајући СМ.

Дуг период неформирања власти није закомпликовао само мој будући рад већ и рад у привреди и животе грађана у БиХ као појединцима, каже Тегелтија јер су се неке одлуке доносиле са великим закашњењем, а неке се нису ни донијеле.

- Пред новим Савјетом министара ће се наћи многе одлуке које ће морати бити донесене по хитном поступку, а то су, прије свега, финансијска средства која су остала блокирана ентитетима и локалним заједницама за инвестирање бројних пројеката. Очекујемо да усвојимо буџет за 2020. годину јер би било поражавајуће да БиХ јој једну годину буде на привременом финансирању - нагласио је он.

Тегелтија каже да ће се потрудити да се буџет за наредну годину предложи до краја 2019, али је, додаје, реалније да се, с обзиром на тијесне рокове, то деси у првом кварталу 2020. Он је најавио и заједничке сједнице Савјета министара са ентитетским владама, што није био случај у претходним мандатима.

-  Зашто то није раније учињено, питање је за оне који су раније водили Савјет министара. Ентитетски премијери Жељка Цвијановић и Фадил Новалић су показали да су њихови лични односи и сарадња одблокирали многе процесе. Лична сарадња је добра ствар између ентитетских премијера, али ја ћу покушати да ту сарадњу остварим институцијално. Све ћу урадити да постигнем синергију заједничког дјеловања свих органа у БиХ да би ми живјели у бољем друштву - рекао је Тегелтија.

Повезане вијести:

Мигрантска криза проблем који је потцјењиван од самог почетка

Опозиција ме је непријатељски дочекала на функцију предсједавајућег СМ