latinica  ћирилица
08/12/2019 |  16:51 | Аутор: СРНА

Бројне земаље увиђају да је одлука о признању била преурањена

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да велики број земаља увиђа да је одлука о признању самопроглашеног Косова била преурањена.
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Дачић је навео да те земље имају сличне проблеме као и Србија у вези са територијалним интегритетом и суверенитетом и да говоре да ће подржати компромисно рјешење, а за то вријеме повући ће или суспендовати раније донесене одлуке.

Он је нагласио да су те земље суочене са огромним притисцима и навео примјер да је предсједника Науруа сутрадан послије ноте о повлачењу признања позвао амбасадор САД у Аустралији којег је интересовао тај поступак.

- САД се у цијелој овој свјетској кризи баве да ли Науру признаје Косово или не признаје, али њима је то дозвољено. Ми кад зовемо, ми не смијемо, е па то неће моћи - поручио је Дачић.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што је дао инстуркцију да се ради на повлачењу признања, јер је то од великог државног и националног интереса, преносе београдски медији.

Дачић је подсјетио до је до сада 17 земаља повукло или суспендовало одлуку о признању самопроглашеног Косова, те истакако како Србија мора да ради на смањењу броја земаља које признају Косово да би он пао испод 97.

Према његовим ријечима, тренутна ситуација је да 95 земаља не признаје, а 93 признаје самопроглашено Косово, док је пет земаља у статусу да није сигурно да ли ће гласати "за" или "против".