latinica  ћирилица
07/12/2019 |  15:24 ⇒ 17:09 | Аутор: СРНА

Кантон Сарајево: Због загађења ваздуха издато упозорење

Влада Кантона Сарајево издала је данас упозорење због додатног погоршања загађености ваздуха.

Такозвана епизода "упозорење" проглашена је на ванредној сједници кантоналне Владе, јер су испуњени сви услови предвиђени Планом интервентних мјера у случајевима прекомјерне загађености ваздуха.

Мјере у оквиру епизоде "упозорење" односе се на смањење темепературе у просторијама које загријавају постројења за производњу топлотне енергије, смањење броја радних сати технолошких постројења, примјену "мокрог поступка" за зимско одржавање путева, забрану извођења грубих грађевинских радова, те забрану саобраћаја моторних возила чија маса прелази 3,5 тона, те свих возила са мотором "евро два".

Становништно Кантона је, такође, упозорено да својим понашањем и активностима додатно не доприноси загађењу ваздуха, те да је кажњиво свако спаљивање отпада у домаћинствима.

Осим тога, становништву је упућен апел да смањи кориштење моторних возила, саопштено је из прес-службе Кантона.

Резултати мјерења загађујућих материја у ваздуху на подручју Кантона за претходни дан на свим станицама показујују прекорачења вриједности, тако су на Вијећници износиле 208 микрограма на кубни метар ваздуха, у Отоци 192 и Илијашу 174 микрограма.

Федерални хидрометеролошки завод прогнозира да се у наредних 48 часова очекује стабилно вријеме, без падавина, са слабим вјетром, уз појаву температурне инверзије, чиме су испуњени сви услови за проглашење наведене епизоде.