latinica  ћирилица
05/12/2019 |  10:11 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Хитна сједница Представничког дома о именовању Тегелтије

У Сарајеву се одржава хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би требало да буде потврђена кандидатура Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

Тегелтија је посланицима образложио експозе - приоритет и правце рада у мандату, које му је повјерило Предсједништво БиХ.

Након тога услиједила је посланичка расправа, а затим и једночасовна пауза како би посланицима био достављен експозе у писаној форми.

Расправа је настављена послије паузе. Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић оцијенио је охрабрујућим експозе који је изнио предсједавајући Тегелтија.

Мехмедовић је истакао да је на основу Тегелтијиних изјава стекао утисак да је више професионалац него политичар, констатујући да је улога предсједавајућег Савјета министара у знатној мјери и политичка.

- Ако се 30 одсто овога оствари, онда би то био велики успјех и помак у јачању институција БиХ и њеног кредибилитета на међународном плану - рекао је он.

Сједницу можете пратити ОВДЈЕ.

На данашњој хитној сједници, први су се за ријеч јавили посланици СББ-а Дамир Арнаут и СДС-а Драган Мектић који су упозорили да сједници не присуствују чланови Предсједништва БиХ, који су предложили Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара, што је пословничка обавеза.

Говорећи о експозеу, предсједавајући Клуба посланика СДП-а Саша Магазиновић поставио је питање да ли је требало годину дана након општих избора чекати на формирање власти.

- Кажете да ћемо у складу са европском директивом мијењати закон о ПДВ-у. Реците конкретно да ли хоћете да повећате ПДВ и јесте ли спремни да разговарамо о диференцираној стопи ПДВ-, о чему причамо 15 година - једно је од Магазиновићевих питања упућених Тегелтији.

Од предсједавајућег Савјета министара Магазиновић очекује и одговор да ли промовишући европске стандарде и вриједности под тим сматра и уставно организовање европских држава гдје вриједи грађански концепт један човјек један глас.

- Приоритети Европске комисије - рекли сте да подржавате. Да ли зато што је модерно подржавати или стварно, да ли подржавате укидање вета у гласању, успостављање врховног суда, супремацију државе - додао је Магазиновић.

Једно од његових питања односи се и на мигрантску кризу - да ли је Тегелтија дошао да, како каже Магазиновић, распоређује мигранте по Федерацији БиХ или солидарно?