latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:07 | Аутор: СРНА

Планови ЕУ и НАТО-а у подручју Арктика често супротни интересима Москве и Осла

Планови ЕУ и НАТО-а у подручју Арктика понекад су супротни интересима Русије и Норвешке, изјавио је предсједавајући Одбора Савјета Федерације Русије за међународне послове Константин Косачев.
Арктик - Фото: B92
АрктикФото: B92

Он је током састанка са норвешким амбасадором у Москви Руне Ресаландом похвалио сарадњу Русије и Норвешке у подручју Арктика, рекавши да планови НАТО-а и ЕУ нису утицали на сарадњу Москве и Осла.

- Чини се да ЕУ и НАТО смишљају планове у вези са подручјем Арктика који су понекад супротни интересима Русије и Норвешке. Барем ми то тако видимо - истакао је Косачев.

Косачев је похвалио конструктивну сарадњу Русије и Норвешке која се на обострану корист одвија на пољу риболова, енергетике и екологије, као и на пољу нуклеарне и радијационе безбједности.

Он је нагласио је да су Норвешка и Русија сусједи, да дијеле заједничку границу, изразивши увјереност да постоје многи домени у којима двије земље, као и народи који у њима живе, имају заједничке интересе и гдје је сарадња корисна за обје стране, јавио је ТАСС.

Међутим, Косачев је подсјетио на ствари које угрожавају билатералне односе, међу њима и чињеница да се Норвешка, која није чланица ЕУ, придружила економским санкцијама које је Брисел увео Русији, те да се чини да је Осло у бројним ставовима радикалнији од најрадикалнијих чланица ЕУ.

Он је скренуо пажњу и на активно учешће Норвешке у војним активностима НАТО-а, уз образложење да говори о вјежбама у близини граница Русије, које не помажу смањењу тензија између Москве и Алијансе.

- Вјерујемо да би Норвешка могла да игра конструктивнују улогу у том смислу - додао је Косачев.