latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:44 | Аутор: СРНА

Фазлић: Неће бити сагласност за проширење Бире

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић изјавио је да неће бити дата сагласност за евентуално проширење смјештајних капацитета у привременом прихватном центру за мигранте Бир", првенствено због безбједносних и здравствених разлога.
Шухрет Фазлић (фото:: S. Saletović ) -
Шухрет Фазлић (фото:: S. Saletović )

Фазлић је након састанка са комесаром за људска права Савјета Европе Дуњом Мијатовић изразио жаљење због тешке ситуације у кампу Вучјак, додајући да је локална заједница свјесна тешких услова, али да не може понудити адекватно рјешење.

"Понављам да су ти људи на Вучјак измјештени са градских улица и из напуштених објеката. Како год било, обезбијеђен им је шатор, храна и вода, односно много бољи услови него под најлоном у центру града", навео је он.

Он је нагласио да је Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату заправо права адреса на коју се треба обратити за рјешавање овог проблема.

Фазлић је додао да на овај проблем упозоравају већ дуго, али да нико није предузео ништа.

- Са доласком зиме, сви су одједном забринути и хумани. Уколико неко из БиХ или Европе има боље рјешење и адекватније услове, нека их понуди, ми их нећемо спречавати у томе - рекао је он.

Он је напоменуо да у Седри има око 500 адекватно збринутих миграната, скоро толико у Борићима и више од 1.500 у Бири.

- На то све, сада се тражи проширење капацитета, без икаквих конкретних гаранција да ће ти људи бити измјештени са подручја Бихаћа. То је за нас неприхватљиво - истакао је Фазлић.

Мијатовићева је готово идентичан одговор о евентуалном проширењу капацитета Бире добила и на састанку са представницима Владе Унско-санског кантона.

Кантонални премијер Мустафа Ружнић неприхватање такве опције образложио је заштитом и контролом безбједносне и здравствене ситуације на подручју Бихаћа, преносе федерални медији