latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:36 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Радници гатачког водовода и даље настављају генерални штрајк

Радници гатачког водовода и даље настављају генерални штрајк, са одржавањем минимума процеса рада.

О проблематици Водовода расправљало се и на гатачкој скупштини, али чини се да коначног рјешења, нема на помолу.

Након исцрпне расправе и излагања у скупштини, чини се да коначног рјешења за гатачки Водовод још увијек нема. Начелник општине и радници не слажу се око тренутног стања у предузећу, aли ни разлога због којих се Водвод нашао у пробелму. За раднике узроци јасни и нагомилавани годинама, док се није дошло до колапса. Тврде, несавјесно се управљало предузећем, а рјешењесе није тражило на вријеме. Са друге стране за начелника Радмиловића један од разлога за овакво стање су лоша наплата и недовољан ангажамн радника по том питању.

- Поента приче начелника да је главни кривац радник. То није истина, и досадашње функционисање се одржало захваљујуући нама радницима, овако више не може, прича се о дивљим прикључцима, да не наплаћаујемо - каже Наташа Андрић, радник Водовода Гацко.

Менаџмент општине предложио је донио мјере за рјешење проблема. Уплатиће 70 000 марака за отпремнине за 8 радника, одредиће комисију која ће утврдити дуговања и потраживања Водовода и расписати конурс за именовање нове управе и надзорног обора, јер је досадшњима истекао мандат.

- Мора бити нови правлиник о платама и систематизацији и потребно је доћи до онога како фунскционишу остали Водводи - наводи Милан Радмиловић, начелник општине Гацко.

О предложеним мејрама менаџмента општине представници штрајкачког одбора данас се нису изјашњавали. Упозанће раднике и донијети одлуку наредних дана. О њиховим захтјевима и исплати плата које им се дугују данас ни ријечи.

- Не можемо бити задовољни док не видимо рјешење, видјећемо у року од седам дана хоће ли радници пристати, видјећемо шта ће радници рећи - истакла је Санела Ћећез, предсједница синдиката Водовода Гацко.

Ни одборници опозиције не сматарју да ће предложене мјере управе дати било какав дугорочни ефекат. Упозоравају да сличан сценарио чека и друга јавна предузећа чији је оснивач општина Гацко.

- Нико данас није поменуо плате тих радника, и шта ће да раде, од чега да живе. Одговорно тврдим да политичких притисака није било - тврди Василије Лажетић, одброник СНСД-а Гацко.

Раднци Водовода ступили су генерелани штрајк прије 14 дана,са захтејвима да им се ипсалте заостале плате од јуна мјесеца ове године. До данас исплаће су им само двије плате, а дугују им се још три, као и топли оброци за неколико претходних година и регрес.