latinica  ћирилица
03/12/2019 |  14:42 | Аутор: СРНА

Договорена изградња спортске дворане у ОШ "Бранко Радичевић"

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић договорили су данас са руководством Основне школе "Бранко Радичевић" у Бањалуци изградњу спортске дворане и покренули пројекат изградње петоразредне подручне школе на подручју мјесне заједнице Ада, чиме би се растеретила ова школа.
ОШ Бранко Радичевић (Фото: www.banjaluka.rs.ba) -
ОШ Бранко Радичевић (Фото: www.banjaluka.rs.ba)

Тривићева је нагласила да то Министарство у наредној години планира инвестиције у изградњу и реконструклције школа и школских дворана, а посебно ће апострофирати важност физичког образовања и здравље дјеце кроз изградњу дворана.

- Основна школа "Бранко Радичевић" је највећа и најбројнија школа у Српској и нема адекватну школску дворану која би задовољила потребе њених нижих разреда. Тиме ћемо, након израдње нових учионица у овој школи завршити једну цјелину - рекла је Тривићева.

Радојичић је појаснио да је Град урадио пројекат за изградњу дворане, као и регулациони план, те су приједлогом буџета обезбијеђена средства за наредну годину од 800.000 КМ и да се може покренути јавна набавка за извођача радова.

- Предлажемо да дворана буде јавног карактера, да то буде нова спортска дворана Старчевица, примарно на располагању школи, али и да буде у систему јавних дворана у свим осталим терминима и на располагању клубовима и спортистима, јер за тим постоји потреба - појаснио је Радојичић.

Он је додао да се очекује да дворана буде завршена годину дана након успјешно проведене јавне набаке и увођења извођача у радове.

Говорећи о изградњи петоразредне подручне школе на подручју мјесне заједнице Ада, Радојичић је навео да је ријеч о насељу које брзо расте, те се очекује и пораст броја ђака.

- Дали смо налог за пројектовање на локацији која је предвиђена регулационим планом, а сада треба направити процјену уписног подручја, броја ђака - додао је Радојичић.

Он је навео да би у идућој школској години могло почети копање темеља.

Вршилац дужности директора Основне школе "Бранко Радичевић" у Бањалуци Наташа Зрнић рекла је да су данас договорени детаљи изградње нове фискултурне сале чиме би се ријешио дугогодишњи проблем реализације часова физичког васпитања и при чему би сви ученици имали приступ фискултурној сали.

- Разговарали смо и о могућности изградње петоразредне подручне школе на подручју мјесне заједнице Ада чиме би се растеретила ОШ "Бранко Радојичић" и осигурао оптималан број ученика у одјељењима - додала је Зрнићева.

Према њеним ријечима, ова највећа школа у Српској броји 1.814 ученика, разврстаних у 71 одјељење и настава се одвија у двије смјене.