latinica  ћирилица
03/12/2019 |  14:38 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Прва паметна учионица руског језика у Бањалуци

У Бањалуци је данас отворена прва паметна учионица руског језика, пројекат који реализује организација "Руска хуманитарна мисија" у сарадњи са Удружењем грађана "Колибри" и истоименим приватним вртићем.

Први секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ Антон Соколов рекао је Срни да је отварање прве паметне учионице руског језика у Бањалуци сјајан примјер инвестиције у будућност.

- Захваљујемо "Руској хуманитарној мисији" која нам помаже да се руски језик врати на ово подручје, да буде присутан и да дјеца од најмлађег узраста већ из вртића почињу учити руски језик и руску културу. Они ће постати носиоци нашег симбола јединства и носиоци пријатељства између наших народа - истакао је Соколов.

Генерални директор "Руске хуманитарне мисије" Алексеј Полковников рекао је да је ова организација у вртићу "Колибри" обезбиједила дјелимичну адаптацију простора и богату библиотеку са савременом опремом за изучавање руског језика.

- Учинили смо све да дјеца која похађају овај вртић, њих око 40 заједно са седморо дјеце у дневном боравку имају све услове и литературу и опрему како би им, прије свега боравак био пријатан и да би имали услове за учење руског језика - навео је Полковников.

Изјавио је да је пројекат паметне учионице за дјецу предшколског узраста већ реализован у Војводини, гдје је реконструисан и вртић.

- Да бисмо успјели да направимо пут учења језика, треба да почнемо баш из дјечијих вртића и да јасан логичан слијед буде вртић, основна школа, средња школа и даље факултети - додао је Полковников.

Он је рекао да је рад који предстоји "Руској хуманитарној мисији" мукотрпан, али да ће уз помоћ Амбасаде Руске Федерације у БиХ и представништва "Руске хуманитарне мисије" у Србији успјети да иду зацртаним путем.

Полковников је рекао да "Руска хуманитарна мисија" није представљена само у Републици Српској и Србији, те у региону, већ и широм свијета, те да ради и у централној Азији, на Блиском истоку и у Африци.

- Искрено ћемо се трудити и надам се да ћемо продужити нашу дјелатност у овој области и у Бањалуци и у Републици Српској - рекао је Полковников.

Навео да пројекат паметне учионице руског језика није почетак дјеловања "Руска хуманитарне мисије" у Српској, истичући да је прошле године у Дому здравља у Билећи реализован пројекат соларне електране.

- Имамо планове за Републику Српску и сами се развијамо као организација и надамо се да пројекат паметне учионице руског језика није посљедњи овдје - додао је Полковников.

Он је истакао да је "Руска хуманитарна мисија" основана са циљем помоћи у тешким и кризним ситуацијама послије војних конфликата, те да заједно са пројектима и програмима у области медицине и повећања квалитета живота ова организација има и одређене образовне програме.

Предсједник Удружења грађана "Колибри" Дијана Грчић, која је и директорка вртића Колибри, истакла је да отварање учионице у овој предшколској установи има велики значај за промовисање и изучавање руског језика међу најмлађима.

- Активности које ће бити реализоване кроз пројекат паметне учионице у вртићу Колибри помоћи ће малишанима да уче и заволе руски језик у раду са волонтером из Руске Федерације - рекла је Грчићева.

Она је истакла да је циљ промовисање руског језика и упознавање традиције и културе руског народа.

Грчићева је захвалила Амбасади Руске Федерације у Сарајеву и "Руској хуманитарној мисији" што су омогућили све услове за рад и учење, те изразила наду да ће резултати које малишани постигну у учионици бити ваљани и да ће значити и продужење сарадње.

Навела је да се један вртић из Санкт Петербурга јавио да буде братски вртић, истичући да ће бити успостављене и такве везе.

Малишани вртића Колибри су у оквиру свечаности отварања паметне учионице припремили пригодан програм рецитација на руском језику и игроказ руске народне приче "Деда и репа".

Прва паметна учионица руског језика налази се у Приватној предшколској установи "Колибри" у Улици Душка Кошчице у насељу Кочићев вијенац.