latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:54 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

ВСТС: Подршка лицима са инвалидитетом пред судовима

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ приступио је реализацији активности чији је циљ пружање подршке лицима са инвалидитетом у остваривању њихових права, приступа правосуђу и контакту са судовима.
Лице са инвалидитетом - Фото: РТРС
Лице са инвалидитетомФото: РТРС

Из ВСТС-а је саопштено да су покренули ове активности путем пројекта "Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ - друга фаза" који финансира Влада Шведске, свјесни значаја и улоге правосуђа у процесу постизања равноправног учешћа лица са инвалидитетом у свим сферама друштвеног живота, те спречавања и сузбијања дискриминације по основу инвалидитета.

Пројектне активности у овом домену усмјерене су и на професионализацију судског особља и развијање уједначеног нивоа судских услуга при раду са овом рањивом групом.

Путем специјално креираних едукација, посебна пажња биће посвећена унапређењу комуникације и поступања носилаца правосудних функција са лицима са инвалидитетом, корисницима судова, истиче се у саопштењу.

У току је и свеобухватна анализа архитектонске и урбанистичке приступачности објеката правосудних институција лицима са инвалидитетом, на основу које ће бити израђене препоруке за унапређење.

Генерална скупштина УН је у октобру 1992. године усвојила резолуцију да се 3. децембар сваке године обиљежава као Међународни дан лица са инвалидитетом.

У УН Конвенцији о правима ових лица, коју је БиХ ратификовала 2010. године, наглашава се да се људска права подједнако односе на све људе, без обзира на инвалидитет, те да су особе са инвалидитетом субјекти права који треба да потпуно и ефикасно учествују у друштву, на једнакој основи с другима, наводи се у саопштењу.