latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:31 ⇒ 11:22 | Аутор: sputniknews.com

Лукашенко свечано дочекан испред Палате Србија (ФОТО)

Предсjедник Србије Александар Вучић приредио је данас испред Палате Србије свечани дочек за предсjедника Бjелорусије Александра Лукашенка.
Лукашенко и Вучић (Фото: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Лукашенко и Вучић (Фото: Instagram/buducnostsrbijeav)

Србија и Бјелорусија посљедњих година обиљежавају снажан развој економске сарадње и трговинске размјене.

У години јубилеја 25 година од успостављања дипломатских односа Београда и Минска, уз постројену Гарду Војске Србије, химне двије земље и плотуне у част госта из Бјелорусије, услиједиће разговор двојице предсједника у четири ока, а потом и пленарни сусрет делегација Србије и Бјелорусије.

Након тог састанка слиједи церемонија размјене потписаних шест билатералних докумената и обраћање медијима Вучића и Лукашенка, који борави у петој званичној посјети Београду.

У делегацији Бјелорусије су и министри иностраних послова те земље Владимир Макеј и минитсар правде Олег Слижевски.

Такође, у Палати Србије, данас ПКС у сарадњи са Бјелоруском трговинско-индустријском комором и Амбасадом Бјелорусије у Београду организује пословни форум са циљем развоја привредне сарадње двије земље.

Према вриједности извоза Бјелорусија је 34. партнер Србије, док је по вриједности увоза на 37. мјесту.

Лукашенко је јуче поподне стигао у Београд, гдје га је на аеродрому "Никола Тесла", уз погачу и со, дочекао предсједник Србије.

- Добродошао велики и искрени пријатељу Србије - навео је Вучић на свом званичном инстаграм профилу "будућностсрбијеав", уз фотографије дочека.

      View this post on Instagram

"Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije!" - predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je u zvaničnu posetu Republici Srbiji.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 6:41am PST

Затим су Вучић и Лукашенко, једини предсједник који је у Београд дошао и за вријеме бомбардовања, положили вијенце на Спомен гробљу ослободалица Беграда и Споменик црвеноармејцу.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko položili su vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 7:49am PST