latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:14 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

УН: 2019. година једна од најтоплијих

Ова година била је једна од најтоплијих од када се врше мјерења, на крају "изузетно" вруће деценије, саопштила је данас Свјетска метеоролошка организација /СМО/.

Претходна деценија била је најтоплија од 19. вијека, а посљедњих пет година такође су биле најтоплије од када се воде архиве, наводи тијело УН.

Ове године температура је већа за 1,1 степен Целзијусов у односу на прединдустријско доба, по чему је 2019. на путу да буде друга или трећа најтоплија од када се обављају мјерења, показују подаци од јануара до октобра.

СМО упозорава да ниво мора расте све брже, да се лед топи и да некадашњи "стогодишњи" топлотни таласи и поплаве постају све чешћи, пренијела је агенција ПА.

Милиони људи приморани су да напусте своје домове због екстремних временских појава попут циклона, урагана и поплава.

Ова година донијела је суше у многим дијеловима свијета и два велика топлотна таласа у Европи, крајем јуна и крајем јула.

"Уколико сада не предузмемо хитну климатску акцију, онда ћемо се кретати према повећању температуре за више од три степена Целзијусова до краја вијека, уз још штетнији утицај на људско благостање", изјавио је генерални директор СМО-а Патери Талас.

Извештај је објављен у вријеме када су се представници држава састали у Мадриду ради нове рунде преговора о клими под окриљем УН.

Учесници састанка су под притиском да усвоје амбициознији план о смањењу емисија гасова који изазивају ефекат стаклене баште и доводе до климатских промјена.