latinica  ћирилица
03/12/2019 |  09:53 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

НСРС о добровољним пензијским фондовима

Посланици Народне скупштине Републике Српске размотрили су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима.

19.40 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у завршној ријечи да ће предложене измјене закона о Гарантном фонду Републике Српске помоћи Фонду да се боље позиционира на тржишту Српске.

- Пратићемо рад Фонда који треба прилагођавати потребама малих бизниса и пољопривреде, те почетним бизнисима младих људи - истакла је Видовићева.

Због заступљености кредита за рефинансирање на банкарском тржишту Републике Српске омогућено је да Фонд издаје гаранције за кредите предузетницима за потребе рефинансирања њихових раније одобрених кредита и финансијских обавеза код исте банке или друге финансијске организације под условом да је промјена услова првобитног уговора узрокована текућим потребама предузетника, а не његовим финансијским потешкоћама, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

19.25 - Шеф Посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић сматра да Гарантни фонд Републике Српске није испунио очекивања због којег је основан.

Током скупштинске расправе о Приједлогу измјена и допуна Закона о Гарантном фонду Републике Српске, Жунић је рекао да предложене измјене и допуне Закона о Гарантном фонду дају нову шансу Фонду да добро ради свој посао.

- Уколико рад Фонда у наредном периоду не буде задовољавајући, треба размишљати о његовом укидању и проналажењу другог рјешења - истакао је Жунић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић сматра да ће предложени закон дати нови замах у раду Гарантног фонда Републике Српске.

- Треба континурано пратити рад Гарантног фонда у наредној години и ефекте примјене овог закона - истакла је Стојичићева.

18.30 - Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске проширује се обухват привредних субјеката квалификованих за кориштење гаранција и на финансирање трговинске дјелатности, саопштила је министарка финансија Српске Зора Видовић. Образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини Републике Српске, Видовићева је рекла је да су разлози за доношење овог акта садржани у потреби прилагођавања пословних активности Гарантног фонда потребама и условима тржишта с циљем јачања конкурентности привредних друштава.

18.20 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима којим се, између осталог, стварају претпоставке за јасније дефинисање услова и начина извођења геотехничких истраживања и испитивања, као и позитиван амбијент за будуће инвеститоре у области геологије.
Помоћник министра енергетике и рударства Есад Салчин је у завршној ријечи о овом акту у Народној скупштини навео да контролу геолошких истраживања врши Републичка управа за инспекцијске послове.

Он је рекао да концесионар има право и обавезу да током експлоатације у оквиру одобреног експлоатационог фонда врши детаљна геолошка истраживања с циљем прекатегоризације резерви и доказивања нових резерви минералних сировина.

17.10 - Сједница НСРС настављена је након редовне паузе посланичком расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.

Доношењем овог акта стварају се претпоставке за јасније дефинисање услова и начина извођења геотехничких истраживања и испитивања, те се ствара позитиван амбијент будућим инвеститорима у области геологије.

На дневном реду другог дијела осме редовне сједнице су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити.

Народна скупштина данас је размотрила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима.

15.00 - Пауза у НСРС до 17 часова.

14.55 - Посланик ДНС-а Душко Ивић рекао је у Народној скупштини да би се Републици Српској исплатило уколико би, прије приватизације Рудника жељезне руде "Љубија", независна геолошка кућа истражила лежишта жељезне руде у Љубији.

- Исплатило би нам се да имамо те податке - рекао је Ивић и додао да је, према његовим информацијама, ријеч о великим резервама које се налазе у више општина - Приједору, Новом Граду и Санском Мосту.

Шеф Клуба посланика СП-а Максим Скоко рекао је током посланичке расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима да је измјенама овог акта створен бољи амбијент за пословање привредних субјеката који се баве геолошким истраживањима.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске Костадин Васић рекао је да није у реду што се овим измјенама закона развлашћује Геолошки завод.

Посланик СДС-а Иванка Марковић рекла је да та странка подноси амандман на измјене овог закона с циљем да се избјегне контрадикторност појединих одредаба када је ријеч о накнадама за рад члановима комисије за полагање стручних испита.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић је, одговарајући на оптужбе опозиције за лошу кадровску политику власти, упитао супротстављени политички блок да ли је најбоље да на чело Агенције за лијекове БиХ, којом руководи ПДП, буде постављен гинеколог.

- Да ли је то најбољи кадар? Зар не би било боље да је узет неки биохемичар и економиста? А да не говоримо о способностима и вјештинама амбасадора, односно како сте, док сте били на власти у Сарајеву, бившег начелника Требиња /Славка Вучуревића/ поставили за амбасадора у Словенији. Не знам какве су његове дипломатске компетенције, али знам да не говори ниједан страни језик - рекао је Жунић током расправе која се удаљила од дневног реда.

Он је рекао да свака власт у свијету, па и у Српској, распоређује кадровска мјеста.

Посланик СП-а Срђан Тодоровић рекао је да је нормално да нека политика жели контролу одређених процеса и да врши власт ако је добила подршку грађана.

- Не може нико носити политичку одговорност, а не управљати процесима и институцијама, односно не усмјеравати их у складу с политиком за коју сте од грађана добили подршку - рекао је Тодоровић.

Он је додао да је и опозиција раније по партијском договору подијелила власт на нивоу БиХ.

- Зна се коме су припале партијске позиције. Попунили су их кадрови ПДП-а, СДС-а и коалиционих партнера. Реците на коју сте позицију сте именовали некога ко није кадар ваше партије. Па нисте и ту нема ништа спорно - рекао је Тодоровић и додао да је лоше и искривљено ако се на позиције стављају некомпетентни људи, док је у реду и нормално ако се стављају кадрови партија.

13.50 - Приједлогом Закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима стварају се претпоставке за јасније дефинисање услова и начина извођења геотехничких истраживања и испитивања, те ствара позитиван амбијент будућим инвеститорима у области геологије, рекао је у скупштини Републике Српске помоћник министра енергетике и рударства Српске Есад Салчин.

Образлажући овај приједлог закона пред посланицима у Народној скупштини Салчин је истакао да се новим законом продужава са пет на седам година рок у коме је правно лице које врши експлоатацију дужно да обнови елаборат.

- То смањује трошкове пословања концесионара. Такође, детаљније је прописан садржај подзаконског акта којим се уређују геолошка истраживања и испитивања - рекао је Салчин, додајући да ће измјене поменутог акта помоћи у смањењу трошкова за пословање у овој области и створити услове за отварање радних мјеста.

13.30 - Директорка Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић рекла је у завршној ријечи да је Законом о приватизацији државног капитала у предузећима Републике Српске дефинисано да предузеће које је приватизовано може стећи право својине кроз поступак пред надлежном институцијом само над објектима и земљиштем за редовну употребу.

- То значи да неизграђено грађевинско земљиште, пољопривредно земљиште и јавна добра нису предмет приватизације и не може се утврдити право својине - навела је Предраговићева.

Шеф посланичког клуба ДНС-а Дарко Бањац сматра да је Републици Српској потребан приједлог измјена и допуна Закона о стварним правима чијом ће се примјеном ријешити многе недоумице у погледу права својине.

Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да би овим законом требало ријешити питање легализације избјегличких насеља у локалним заједницама.

Посланик ДНС-а Душко Ивић сматра да ће промјеном овог закона бити ријешен проблем легализације кућа избјеглих и расељенх лица у Приједору.

Посланик СДС-а Милан Тубин мишљења је да ће овим законом бити ријешен проблем спорног земљишта у предузећу "Пољопроизвод" у Приједору.

Посланик Уједињене Српске Костадин Васић рекао је да је овај закон добро рјешење, али да локалне заједнице не желе да ријеше проблем легализације кућа избјеглих и расељених лица.

11.45 - Шеф посланичког клуба Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да ће овај клуб подржати измјене и допуне Закона о стварним правима јер ће тиме бити омогућена легализација земљишта и када је ријеч о избјегличким насељима у Зворнику.

- Циљ овог законског рјешења треба да буде да расељена лица коначно буду своји на своме - истакла је Стевановићева.

Посланик СДС-а Милан Тубин сматра да треба ријешити и проблем расељених лица у Приједору како би могли да легализују и преведу на себе земљиште на којем су направили стамбене објекте.

Тубин је навео да је ријеч о 4.000 домаћинстава у Приједору која 20 година не могу да управљају том имовином.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић рекао је да је спорно прометовање земљишта Пољопривредне школе у Бањалуци.

11.05 - Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима уређује се статус непокретности које послије правоснажно окончаних управних поступака и даље егзистирају као друштвена или државна својина у јавним евиденцијама о непокретностима на начин да се уписом та својина претвара у право својине Српске.

Директорка Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић рекла је да је овим пријелогом закона дефинисано да власник зграде који је прибавио одобрење за грађење или одобрење за употребу зграде стиче право својине на градском грађевинском земљишту у друштвеној својини или у својини носилаца својине јавног права које служе за редовну употребу, те зграде у складу са регулационим планом или планом парцелације који је важио у тренутку изградње те зграде.

......................................................................

На дневном реду другог дијела осме редовне сједнице су и приједлози измјена и допуна закона о Гарантном фонду Републике Српске, добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима и о дјечијој заштити.

Народна скупштина ће разматрати и приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Брчко-Бијељина-Рача, као и приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор по скраћеном поступку.