latinica  ћирилица
03/12/2019 |  07:50 | Аутор: sputniknews.com

Предузетник из БиХ тужи Фолксваген, тражи 750 милиона долара одштете

Предузетник из БиХ Нијаз Хастор, власник компаније за производњу ауто-делова Превент, тужио је њемачког аутомобилског гиганта Фолксваген под оптужбом да нарушава слободу тржишног такмичења и затражио одштету у износу од 750 милиона долара.
Нијаз Хастор  (Фото:bhdinfodesk.com) -
Нијаз Хастор (Фото:bhdinfodesk.com)

У тужби се наводи да Фолксваген уцјењује мање добављаче, користећи своју снагу и величину да их присили на непоштене радне услове и цијене услуга, попут оне да се мањим добављачима забрањује да своје пословање продају већим компанијама добављача, чиме би остварили бољу преговарачку позицију, пише хрватски портал Новац.

Тужба уложена на суду у Детроиту односи се конкретно на седам мањих добављача аутомобилских дијелова за Фолксваген у савезној држави Мичиген, који су уговором спријечени да своје пословање продају другој компанији.

Хастор тврди да те уговоре с мањим добављачима Фолксваген склапа искључиво како би његову фирму Превент, која се иначе специјализовала за производњу ауто-навлака, онемогућили у даљим аквизицијама.

- Ова тужба је неутемељена. Борићемо се одлучно против ње служећи се свим судским мјерама које су нам на располагању - одговорили су из Фолксвагена агенцији Ројтерс.

Превент група је расла управо захваљујући преузимању таквих мањих фирми добављача Фолксвагена широм свијета, што им омогућава да моћном Фолксвагену постављају и неке властите захтјеве.

Судећи према доступним медијским информацијама, Нијемци су већ́ добро упознати са Нијазом Хастором са којим сарађују посљедњих 20 година, а како се наводи, у посљедњем окршају Превента и Фолксвагена 2016. године њемачке фирме-кћерке Превента, Картрим и ЕС Аутомобилгус, које производе кожне пресвлаке и кутије мјењача, обуставиле су испоруку Фолксвагену, што је зауставило њемачку производњу аутомобила у најмање половини њихових погона на недјељу дана.

Обустава је услиједила након што Фолксваген није хтио да пристане да Хастору плати 58 милиона евра одштете, а након тога су Превент и Фолксваген постигли нови договор за продужење испоруке дијелова за још шест година.

Хастор, рођен у Новом Горажду, у источном дијелу БиХ, основао је Превент групу 1999. године у Сарајеву и та фирма за производњу ауто-пресвлака убрзо је постала један од водећих извозника на подручју БиХ.

Временом су своју главну дјелатност проширили на производњу ентеријера за јахте и чамце, заштитне опреме и одјеће и намјештаја, раде на 15 локација и запошљавају 15.000 људи.

У 2005. години преузели су и солунску бродограђевинску компанију АД Бродови која се бави производњом јахти.