latinica  ћирилица
02/12/2019 |  20:34 ⇒ 20:35 | Аутор: sputniknews.com

Тајанствени сигнал открио нову врсту звјезданог система (ВИДЕО)

Астрономи су открили радио сигнал чије је поријекло тешко објаснити. Једна од хипотеза је да га емитује нови тип звјезданог система, кажу британски научници.
Звјездани систем (фото: CC0 / пиксабеј) -
Звјездани систем (фото: CC0 / пиксабеј)

Међународни тим истраживача открио је радио-сигнал који емитује небеско тијело удаљено око 1.800 свјетлосних година од Земље, у близини сазвежђа Јужна Ара. Посматрање је обављено уз помоћ телескопа МерКАТ, у пустињи Каро у Јужној Африци.

Необични сигнал настао је од двије звијезде које се врте једна око друге. Међутим, испоставило се да је ово откриће врло тешко објаснити.

Енигматични звјездани систем

Тим научника је закључио да се извор сигнала поклапа са положајем звијезде, који се зове ТИЦ 8332-2529-1. Ова звијезда је релативно свијетла, па су је у прошлости запазили бројни различити оптички телескопи.

Астрономи су користили податке настале после више од 18 година посматрања звијезда које су сакупљали други оптички телескопи. Испоставило се да је у питању џиновска звијезда која је отприлике двоструко већа од Сунца.

Анализа оптичког спектра открила је да звијезда има магнетно поље и да орбитира око пратеће звијезде сваких 21 дан.

Трагови ове пратеће звезде су врло нејасни, па су научници закључили да мора бити много слабија од џиновске звијезде. Међутим, открили су да је њена маса вјероватно најмање 1,5 пута већа од Сунчеве масе.

То значи да је превелика да би ова звијезда била бијели патуљак, који је често дио познатих система бинарних звијезда.

- Дакле, мало је вјероватно да се ради о таквој звијезди - написали су аутори у извјештају.

Одакле долази радио-сигнал?

Радио-сигнал могао би да буде узрокован магнетном активношћу џиновске звијезде, сличне соларним олујама, али много свјетлијим и енергичнијим, претпостављају научници. Међутим, такве се ерупције обично примећују у патуљастим звијездама, али не и у џиновским.

Претпоставља се да сигнал потиче из звјезданог система формираног од џиновске звијезде и њене звијезде пратиоца.

- С обзиром на то да се својства система не уклапају у наше тренутно знање о бинарним звијездама, може се претпоставити да је реч о потпуно новој класи - рекао је Бен Стаперс, један од аутора студије.

- То би могло бити нека врста егзотичног система какву никада раније нисмо видјели, укључујући огромну звезду која орбитира са неутронском звијездом или црном рупом - истиче истраживач Лаура Николе Драјзен.

Научници су такође објавили да ће наставити да посматрају извор сигнала и џиновску звијезду наредне четири године, како би потврдили своје претпоставке.