latinica  ћирилица
02/12/2019 |  17:30 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Хрватска: Постигнут договор, сутра почиње настава

Постигнут је компромис између представника хрватске Владе и синдиката просвјете, па ће сутра у цијелој Хрватској почети настава у основним и средњим школама, након више од мјесец дана штрајка.

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је на конференцији за новинаре након састанка са представницима сидниката образовања да је ријеч о квалитетном компромису постигнутом у интересу ученика, родитеља, наставника и нормаланог функционисања система образовања.

Он је навео да је Влада понудила синдикатима раст коефицијената сљедећом динамиком: три одсто од 1. децембра, додатних један одсто од 1. јуна идуће године, те још два одсто од 1. јануара.

У Владином пакету је и повећање божићнице са 1.250 на 1.500 куна, повећање регреса са 1.250 на 1.500 куна /са 168 на 201,6 евра/, дара за дјецу са 500 на 600 куна /67,1 на 80,6 евра/, те отпремнине за око 2.100 куна /282 евра/.

Пленковић је рекао да ће штрајк бити плаћен.

Предсједник Независних синдиката запослених у средњим школама Бранимир Михалинец рекао је да су синдикати постигли циљ који је постављен на почетку, а то је надокнада заостајања плата у систему образовања за осталим платама у јавним службама, од 6,11 одсто.

Михалинец је додао да је постигнут циљ, зацртана висина коефицијената.

- Ненаставно особље добиће исте износе као и наставници, само не кроз коефицијент. Управо то питање ненаставног особља, односно њихових коефицијената веже плате у свим јавним службама. Ту је био највећи проблем - рекао је Михалинец.

Он је додао да је сигуран да ће запослени овакву одлуку прихватити.

Штрајк просвјетних радника у Хрватској почео је крајем октобра.