latinica  ћирилица
02/12/2019 |  15:40 | Аутор: СРНА

Београд жели јаснију ситуацију у вези са будућности западног Балкана

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија жели отварање нових поглавља у приступним преговорима са ЕУ, али и јаснију ситуацију о томе шта чланице ЕУ виде као будућност западног Балкана.
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Голл) -
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Голл)

На конференцији за новинаре одржаној послије састанка са шефом посланичког клуба Европске народне партије /ЕПП/ Манфредом Вебером и извјестиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, Вучић је рекао да је за њега важно да Србија наставља свој европски пут.

- Ми са ЕУ имамо трговинску размјену у висини од 67 одсто - навео је Вучић, додавши да је са саговорницима имао добре разговоре о важним темама, од Косова и Метохије до економске ситуације у земљи.

Вебер је истакао да је за ЕПП европска перспектива јасна и очигледна и то је сигнал не само за Србију, као најважнију земљу региона, већ и за цијели западни Балкан, пренијели су београдски медији.

- Моја и наша порука је да је Србија велики пријатељ и учинићемо све што можемо да Србији додамо једну кредибилну европску перспективу - рекао је Вебер.

Он је навео да ЕПП сматра да је посљедња одлука Европског савјета да се блокира почетак преговора ЕУ са Сјеверном Македонијом и Албанијом била велика историјска грешка која наноси штету процесу проширења, региону и ЕУ.

Упитан када очекује да Србија затвори преговарачка поглавља са ЕУ и за колико поглавља је стварно спремна да буду отворена, Вебер је рекао да види јасну спремност код колега у Београду, као и код Вучића, да Србија постане члан ЕУ.