latinica  ћирилица
02/12/2019 |  11:51 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Бањалука: На прољеће изградња 50 километара нових водовода (ФОТО)

На прољеће идуће године започеће реализација новог, великог пројекта из области водоснабдијевања под називом "Вода 2", у оквиру којег ће бити изграђено 50 километара нове водоводне и канализационе мреже на ширем градском и сеоском подручју, изјавио је данас градоначелник Игор Радојичић.

Он је најавио да нови пројекат, поред већ започете "Воде 1", треба да обезбједи стабилно водоснадбијевање за 1.620 домаћинстава, те да вриједност ове фазе радова износи око 12 милиона КМ.

- Коначни циљ је да више од 40.000 становника у наредне три године добије стабилно снабдијевање водом, у оквиру највећег пројекта водоснадбијевања у новијој историји Бањалуке - рекао је Радојичић.

Овај, сложени пројекат подијељен је у три фазе - "Вода 1", "Вода 2" и "Вода 3". Вриједан је укупно 25 милиона КМ, од чега се већи дио односи на кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и осам милиона КМ на донацију Европске уније.

- Кроз ове пројекте, обезбиједићимо да преко 95 одсто становништва града има стабилно водоснабдијевање - рекао је Радојичић представљајући пројекат "Вода 2", за који ће се Одлука о издвајања средстава из кредита ЕБРД-а, наћи пред Скупштином града на засједању 11. децембра.

Уколико Скупштина донесе ову одлуку, слиједи потписивање споразума са ЕБРД-ом, избор извођача радова и реализација на терену већ на прољеће.

Пројекат "Вода 2" обухвата градњу водовода у Тузланској и у Улици Српских устаника на Старчевици, измјештање примарног водовода на старом мосту у Трапистима, изградњу водовода у Браће Милетића, завршетак водовода у Јагарама које ове године Град ради својим средствима, наставак великог подсистема Бронзани мајдан, поједине кракове у подсистему Звијезда и побољшање водоснабдијевања села на подручју Поткозарја, Мишиног хана и Верића.

У оквиру овог пројекта, нова канализациона мрежа биће изграђена у Куљанима, Ади (Улица Дујка Комљеновића), Врбањи, Дракулићу, Лаушу и Путу српских бранилаца.

Радојичић је подсјетио да је "Водом 1", чија је реализација започела јесенас, до 2021. године треба да се изгради укупно 56 километара нове водоводне мреже за 2.450 домаћинстава са нешто мање од 10.000 становника.

- Од десетак појединачних пројеката који су у овом пакету, вриједности осам милиона КМ, у току су радови на великом систему Чесме 3 и 4 и на дијелу даљих водовода са Црног врела на правцу од Ђурића главице, резервоара ка Горњој Пискавици - навео је он.

Преостаје, да се у том истом пакету, уђе у радове на другом подсистему "Црног врела" - Бронзани мајдан гдје ће бити изграђени нови резервоари, затим градња канализације на Лаушу-Побрђу, водовод висинске зоне насеља Зелени вир и два мања водовода у Лазареву и Крминама.

Упоредо с тим, како је нагласио - тренутно се утврђују приоритети за пројекат "Вода 3", који ће бити финансиран бесповратним средствима ЕУ.

- Већ сада знамо да је потребно радити нови, велики резервоар на Старчевици од 2.500 кубика који ће се односити на преко 25.000 становника, затим секундарну водоводну мрежу Туњице, Драгочај и Шарговац, те завршетак водоводног система Граб. Највиша кота на коју треба изаћи јесте Понир, одакле се може снабдијевати широко подручје Старчевице, Понира, Дебељака и Потока. Ту су и водоводни систем Бочац 3 висинска зона и један сет водовода по мањачком платоу: Доња Кола, Леденице-Рацуне, Горњи Лусићи, Шипке, Цвијетићи, Кадина Вода, Вилуси и Павићи - закључио је Радојичић.

Извор: banjaluka.rs.ba