latinica  ћирилица
01/12/2019 |  09:08 | Аутор: СРНА

Свјетски дан борбе против сиде

Црвени крст Републике Српске данас обиљежава Свјетски дан борбе против сиде уз поруку да је неопходна већа укључености заједница да би се превазишле баријере које их коче у пружању услуга, укључујући ограничења регистрације и непостојање модалитета социјалног уговарања.
Борба против ХИВ-а -
Борба против ХИВ-а

Снажна улога заступања у заједницама потребна је више него икад да би се осигурало да Сида остане на политичком дневном реду, да се поштују људска права и да доносиоци одлука и они који их проводе буду одговорни, сматрају у Црвеном крсту Републике Српске.

Мото овогодишњег Свјетског дана борбе против Сиде и јесте "Заједнице доприносе промјенама", а циљ је да се препозна суштинска улога коју су заједнице имале и имају у одговору на Сиду на међународном, државном и локалном нивоу.

У Црвеном крсту Републике Српске сматрају да Свјетски дан борбе против Сиде представља начин за истицање улоге заједница у времену када смањено финансирање и све мањи простор за цивилно друштво доводе у опасност одрживост услуга и опште залагање.

У свијету је крајем прошле године било 37,9 милиона особа инфицираних ХИВ-ом, док је у току 2018. године ХИВ дијагностификован код 1,7 милиона особа.

- Кључне популације које су под повећаним ризиком за ХИВ су и даље корисници дрога, мушкарци који имају секс са другим мушкарцима, мигранти, сексуални радници и њихови клијенти - подсјећају из Црвеног крста Републике Српске.

Црвени крст Републике Српске ће у оквиру обиљежавања 1. децембра дистрибуисати пропагандни материјал, а у свим школама ће у бити одржан један час посвећен предавању о овој заразној болести.

Планирано је и организовање трибина и презентација репродуктивног здравља, предавања у образовним установама и омладинским клубовима, као и подјела црвених трака и пропагандног материјала с циљем промоције здравог начина живота.

Ношење пресавијене црвене траке, симбола борбе против ХИВ-а, представља и вид солидарности са инфицираним и обољелим особама.

Из Црвеног крста посјећају да Сида у значи синдром стеченог оштећења имуног система, односно стање нашег организма гдје је одбрана тијела против неких болести ослабљена. Изазвана је вирусом који се назива ХИВ, хумани имунодефициентни вирус.

Инфекција ХИВ вирусом слаби имунолошки систем до те мјере да организам није у стању одбранити се од одређених других инфекција. Ове инфекције су познате као опортунистичке, јер искориштавају прилику ослабљене одбране како би напале организам и изазвале болест.

ХИВ се преноси на три начина - незаштићеним сексуалним односом, путем заражене крви /најчешће код интравенозних корисника дроге, путем тетоважа, пирсинга.../ и са заражене мајке на дијете, напомињу из Црвеног крста Републике Српске.

Дефинитивно је утврђено, како је истакнуто, да се ХИВ не преноси руковањем, пољупцем, грљењем, кориштењем истог прибора за јело, пиће, спавањем у истом кревету нити убодом инсекта.

Сида је неизљечива болест од које се умире. Једини сигуран начин заштите од ХИВ-а, а самим тим и од Сиде је правилно кориштење заштите при сваком сексуалном односу, као и вођење рачуна да се не дође у контакт са зараженом крви.

Иако је у посљедњој деценији на глобалном нивоу постигнут значајан напредак у одговору на ХИВ и АИДС, те је број особа инфицираних у сталном опадању, потреба за превенцијом и даље је веома изражена, напомињу у Црвеном крсту Републике Српске.