latinica  ћирилица
29/11/2019 |  21:00 ⇒ 30/11/2019 | 08:05 | Аутор: СРНА

Српска шаље у Сарајево људе који неће правити блокаде већ економски напредак

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће циљ људи који ће у име Српске бити у Савјету министара бити економски напредак и да неће бити опструкција које су виђене у претходном мандату.
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik/Дејан Симић) -
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik/Дејан Симић)

- Њихов начин рада је убрзавање ствари, они ће бити сервис грађана и неће опструисати оно што је важно за Републику Српску. Дакле, тамо више неће бити људи који ће гласати против подјеле добити Електропреноса БиХ који је заједничко предузеће два ентитета - рекла је Цвијановићева за АТВ.

Она је истакла да су многе ствари на нивоу БиХ биле блокиране због политичких игара.

- Огроман новац је требало да дође до грађана оба ентитета, а није зато што је неко играо политичке игре. Све ове године смо се мучили да дођемо до новца који нам припада, јер људи који су били у Савјету министара нису жељели да ураде оно што је до њих, тврдећи да су против задужења Српске. Онда ти исти људи траже да ради парламент БиХ без обзира што нема новог Савјета министара да би се то наводно деблокирало. Много је таквих примјера - додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, неоправдано дуго су блокирани важни инфраструктурни пројекти, јер у Сарајеву нису жељели да ратификују споразуме или уплате новац као што је случај са мостом Братољуб на Дрини.

- То утиче на економску слику. Ако нису ратификовани споразуми за пројекте који су уговорени са међународним финансијским институцијама то значи да је блокирано много новца. Ми очекујемо да нема више ствари које ће бити стављане у ладицу, а које треба да допринесу бољем животу грађана - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, постоји прилика да ствари на нивоу БиХ буду постављене на исправан начин и опереативни домен рада не треба оптерећивати крупним политичким стварима.

- Сви морају поштовати Устав, знати шта су чије надлежности и да координишемо ствари које су добре за наше грађане. Очекујем да се нећемо бавити питањима о којима знамо да немамо сагласности, јер нико никоме овдје нешто не може наметнути. Ваљда постоји минимум ствари о којима можемо да се усагласимо и ако то није нови ауто-пут, мост, хидроцентрала, што смо онда овдје заједно - каже Цвијановићева.

Она је подсјетила да у БиХ постоји стални ангажман међународне заједнице.

- Они би радо да буду дио сваког разговора. Некада начине проблем да би га онда санирали и покказали да раде. То су стари политички трикови. Било би лијепо када би били са стране, а најбоље би било када би ми сами одлучивали. Од три конститутивна народа, два су за овакав начин рада, али постоје они који увијек очекују да странци ускоче и умјесто њих обављају преговоре - каже Цвијановићева, додајући да је у БиХ могуће постићи унутрашњи политички договор.

Она је нагласила да Република Српска и Федерација БиХ имају резултате рада који су постигнути на основу Реформске агенде.

- То је политичка зрелост и зашто да се губи вријеме на питањима као што је "Сејдић-Финци". Данас имамо наставак Реформске агенде и добро је да се владе Српске и ФБиХ баве животним питањима - каже Цвијановићева.

Говорећи о раду Владе Српске, Цвијановићева је оцијенила да она реализује задате циљеве.

- Плате су повећане како смо обећали, имамо план за даље повећање, идемо у правцу растерећења привреде и да ово буде манифестовано на платама радника. Имамо стабилност и нисмо застали у реализацији инфрастурктурних пројеката, а једини застој у реализацији је везан за ниво БиХ - закључила је Цвијановићева.

Говорећи о најнижој плати у Српској, она је рекла да ће Влада донијети реалну одлуку, ако не буде договора социјалних партнера.

- Влада мора водити рачуна да испоштује раднике, али не смије угрозити привреду. Морамо се ухватити у коштац са сивом економијом, непријављеним радницма и лажно приказаним платама - сматра Цвијановићева.

Она је поручила да се мора направити систем по угледу на уређена друштва, јер много више људи ради него што то показује статистика, а њихово непријављивање наноси штету и људима који нису пријављени и држави која не убире приходе у буџет из којих сервисира бројне обавезе.