latinica  ћирилица
29/11/2019 |  16:33 | Аутор: РТРС

У Бањалуци отворена изложба ученичких радова на тему "Креативна ћирилица"

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је министарство опредијељено да низом активности афирмише српски језик и ћирилично писмо.
Министарка Тривић ортворила изложбу "Креативна ћирилица" - Фото: РТРС
Министарка Тривић ортворила изложбу "Креативна ћирилица"Фото: РТРС

- Увјерена сам да смо сви на путу очувања националног идентитета Срба ма гдје живјели, јер је то наша национална и заједничка дужност за нова покољења - рекла је Тривићева, отварајући у Бањалуци изложбу ученичких радова о теми "Креативна ћирилица".

Она је нагласила да је ова изложба важан допринос у заштити и очувању српског културног насљеђа.

- Велико је задовољство присуствовати данас изложби ученичких радова инспирисаних ћириличним писмом који додатно истичу вриједност и љепоту српског језика и ћириличног писма - рекла је Тривићева и захвалила ученицима и школама које су учествовале у овом пројекту.

Према њеним ријечима, веома је важно да су ичествовале и школе из дијаспоре јер је ово један од начина да младе генерације у дијаспори уче и чувају ћирилично писмо као културно добро српског народа.

Тривићева је додала да је након одржаног Форума о ћирилици у марту ове године, покренут пројекат "Караван културе говора" који, такође, представља наставак планираних активности на реализацији Повеље о српском културном простору, споразума којим је дефинисана политика заједничког дјеловања у области културе Српске и Србије.

Она је истакла да Министарство ради на отварању могућности за образовање дјеце у дијаспори према заједничком наставном плану и програму Српске и Србије, као и представљању културних садржаја.

Предсједник Удружења "Марко Поло" Александра Жутић рекла је да су на изложби, која је отворена у Народној и универзитетској библиотеци Српске, представљени радови ученика основних и средњих школа из Српске, Србије, Хрватске и Швајцарске.

Она је додала да је изложба саставни дио пројекта "Очување и промоција ћириличног писма као културног насљеђа" које ово удружење спроводи под покровитељством Министарства просвјете и културе Српске.

- Жељели смо управо да кренемо од најмлађих, јер на њима свијет остаје, да код њих побудимо свијест о важности очувања ћирилице и да је што више промовишу и користе - рекла је она.