latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:45 | Аутор: РТРС

У Бањалуци Фестивал гитаре у наредна три дана

Фестивал гитаре Ubuntu Guitarfest биће одржан у Бањалуци од 30. новембра до 2. децембра, у организацији Асоцијације "102 гитарске жице".
Ubuntu Guitarfest - фестивал гитаре у Бањалуци - Фото: илустрација
Ubuntu Guitarfest - фестивал гитаре у БањалуциФото: илустрација

Свечано отварање заказано је за суботу, 30. новембар, у 20 часова у Банском двору, када ће бити одржан и концерт Јуре Церковника, једног од најистакнутијих младих словеначких гитариста.

Дан касније, 1. децембра, такође у Банском двору, са почетком у 20 часова биће одржан концерт Горана Кривокапића, који је један од водећих гитариста и камерних музичара нове међународне сцене.

Треће концертно вече, 2. децембра, у Музеју савремене умјетности Републике Стпске, од 18 часова, представиће побједнике такмичења из категорија основних и средњих музичких школа. Тад ће наступити и Борис Поповић, млада нада музичке гитарске сцене Српске.

Дневни програм који обухвата мастеркласове, такмичења, предавање и промоцију инструмената, биће одржан у просторијама ЈУ Музичка школа Владо Милошевић и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Ubuntu Guitarfest, како је саопштио организатор, јединствен је догађај који промовише гитарски звук.

- Као такав намијењен је и широкој публици и врхунским гитаристима, и педагозима и њиховим ученицима и студентима, као и градитељима гитаре. Да би сви они нашли своју „гитарску нишу“, програм Фестивала осмишљен је разнолико - навели су у саопштењу.

Град је подржао овај фестивал путем Јавног конкурса за суфинансирање пројеката из области културног и умјетничког стваралаштва.