latinica  ћирилица
28/11/2019 |  20:18 ⇒ 22:41 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Медијана - задужбина Константина Великог"

У Музеју Републике Српске у Бањалуци вечерас је отворена изложба Народног музеја из Ниша "Медијана - задужбина Константина Великог" на којој је представљен живот на овом царском имању у касноантичком периоду.
Бањалука: Отварање изложбе - Фото: РТРС
Бањалука: Отварање изложбеФото: РТРС

Начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа у Министарству просвјете и културе Републике Српске Милица Котур истакла је, отварајући изложбу, да ово министарство подржава сарадњу институција културе из Српске и Србије.

- Ово је сјајна изложба, а посјетиоци ће имати прилику да погледају резултат досадашњих истраживања Медијане - задужбине Констанитна Великог - рекла је Милица Котур.

Замјеник директора Народног музеја из Ниша и аутор изложбе Весна Црноглавац нагласила је да је Музеј Репбулике Српске престижна институција културе.

- Ово је за мене много више од изложбе јер се враћам у родни град. Годинама два музеја успјешно сарађују и зато сам жељела да људима у Бањалуци представим свој рад - рекла је Црноглавац.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Савић рекао је да је изложба резултат сарадње два музеја која је озваничена прошле године у Нишу потписивањем Протокола о сарадњи.

- Неколико година успјешно сарађујемо и вјерујем да ће тако бити и у наредном периоду. Изложба која је вечерас отворена у нашем музеју, раније је била представљена у свим значајнијим институцијама културе у Србији - истакао је Савић.

Отварању изложбе присутвовале су званице из јавног и друштвеног живота. Изложба ће бити отворена до 31. јануара наредне године.